Martti Tiuri

120 osaajaa / 
Uranuurtaja
1
/
120

Martti Tiuri

Suomi tutki itsensä maailman kärkeen

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Olli Häkämies

Martti Tiuri, 90, on ollut mukana kehittämässä Suomea maatalousyhteiskunnasta teknologian kärkimaaksi. Visioita ja rahaa tutkimustoimintaan Tiuri haki Atlantin takaa.

"Olen käynyt läpi koko Suomen kehityksen. 1930-luvun alussa, kun elin maatalossa, tärkeintä oli, että hevosia riitti voimanlähteeksi ja lehmiä maidon ja lihan tuottamiseen. Lähdin 1950-luvulla Asla-stipendin turvin Stanfordiin opiskelemaan. Kun valmistuin sieltä vuonna 1956, Suomi oli vielä maatalousyhteiskunta. Samaan aikaan näimme, että uusi teknologia loi paljon mahdollisuuksia uuden teollisuuden kehittämiseen.

Kun palasin Yhdysvalloista, luotiin lähtökohdat tutkimukselle ja uusille aloille. Siinä apuna oli elektroniikkateollisuus, joka oli kiinnostunut uusista asioista. Se tuki yhdessä Ohion yliopiston kanssa esimerkiksi herkkien vastaanottimien tutkimista.

Kun minut nimitettiin vuonna 1962 radiotekniikan professoriksi, Suomi oli toivottomasti jäljessä.

Kun minut nimitettiin vuonna 1962 radiotekniikan professoriksi, Suomi oli toivottomasti jäljessä. Meitä oli vain kuusi professoria sähkötekniikan laitoksella ja pelasimme vanhoilla säännöillä. Suomessa oli tehty päätös nostaa opiskelijamääriä, mutta professoreiden määrän kasvattaminen ei ollut mitenkään esillä. Ei Otaniemessä oikeastaan tutkittu mitään. Se oli kummallinen tilanne.

Ensimmäisenä työnäni laadin luettelon professuureista, joita tarvitaan. Siinä meni monta opettajaneuvoston kokousta, että sain asiani perusteltua.

Vuonna 1982 lähdin politiikkaan, koska minua alkoi harmittaa, että Suomessa ei ymmärretty, mikä merkitys uusilla aloilla on. Silloin meidän osastolla oli jo 60 professoria."

Julkaistu 14.3.2016

***
Martti Tiuri kuoli pitkäperjantaina 25.3.2016.

Kuka?

Martti Tiuri

s. 13.11.1925, k. 25.03.2016 Tekniikan tohtori, emeritusprofessori TKK TKK:n radiotekniikan professori 1962–1989 Kokoomuksen kansanedustaja 1983–2003 TEKin valtuuston jäsen 1967–1970 ja 1973– TEKin kunniajäsen vuodesta 1996 Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen Sotaveteraani

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Suurin syy siihen oli serkku, joka oli radioamatööri. Kävimme perheen kanssa katsomassa hänen työhuonettaan, jossa hän kehitti ja sovelsi erilaisia laitteita. Se kiinnosti minua kovasti.

Mitä haluaisit saada aikaan tekniikan alan ammattilaisena?
Haluaisin, että päättäjät ymmärtäisivät tekniikan merkityksen suomen kansantaloudelle ja osoittaisivat riittävästi resursseja tekniikan koulutukseen ja tutkimukseen, niin että pystyisimme kilpailemaan innovaatioissa maailman huippumaiden kanssa.

Lempiharrastukset?
Videokuvaus, samoilu luonnossa, television dokumenttiohjelmat, historia ja kirjojen kirjoittaminen tulevaisuudesta.

Motto?
Tekniikan ymmärtäminen on yleissivistystä, jota on syytä lisätä sekä kansan että päättäjien keskuudessa.