Ihminen linjaston ääressä, linjastolla kulkee silmusalaattilaatikoita.

Maailman tehokkain kasvihuone

|
Uutinen

Mitä tapahtuu, kun koneinsinööri ryhtyy viljelijäksi? Yhdeltä neliömetriltä korjataan satoa 23 tonnia vuodessa.

Kuva: Pikasatoisaa. Silmusalaatit kasvavat siemenistä versoiksi neljässä päivässä.

Ehkä maailman tehokkain kasvihuone löytyy Espoosta Keran halleilta, jossa kasvaa kaupoissa ympäri Suomen myytävien Silmusalaatti-rasioiden sisältö. Diplomi-insinööri Samuli Laurikaisen kymmenen vuotta sitten perustama yritys on modernia ruoantuotantoa parhaimmillaan. Vanhaan terminaalirakennukseen on luotu ihanteelliset kasvuolosuhteet itujen ja versojen kasvattamiseen: valo, vesi ja lämpö on optimoitu eikä maaperää tai kasvualustaa tarvita.

Koko Suomen silmusalaattituotanto vaatii lattiapinta-alaa vain reilun 500 neliön verran, varastot ja sosiaalitilat mukaan lukien. Kymmenessä kerroksessa kasvilamppujen alla kasvavat idut ja versot tuottavat 150 satoa vuodessa. Yhdeltä neliömetriltä korjataan satoa 23 tonnia vuodessa, ja tuotanto on tietenkin luomua. Yrityksen liikevaihto on noussut jo miljoonaluokkaan, vaikka maataloustukia Laurikaisen yritys on historiansa aikana nostanut nolla euroa.

Lue myös: Syötävän hyvää osaamista