Sisäkuva Metsä Fibren Rauman sahan sahalinjasta.
Arvokas. Metsä Groupin mukaan se investoi Rauman sahaan 260 miljoonaa euroa, mikä on Suomen kaikkien aikojen suurin sahainvestointi. Sahalinjan sahausnopeus on parhaimmillaan 250 metriä minuutissa.

Maailman modernein saha

|
Uutinen
Kuuntele

Metsä Fibren Rauman sahalla mäntytukki sahataan reilussa sekunnissa käsin koskematta. Apuna ovat konenäkö ja tekoäly.

Näky on vangitseva. Metsä Fibren Rauman mäntysahan vierailijatasolta voi katsella, kuinka valot välkkyvät, sahat soivat ja tukki toisensa perään muuttuu sahatavaraksi.

130-metrisen sahalinjan kapasiteetti on jopa yli 40 tukkia minuutissa, mikä on Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren mukaan kolme kertaa perinteistä linjanopeutta suurempi.

Sahalla ei ole omia varastotiloja lainkaan.

Käytännössä yksi mäntytukki muuttuu sahauslinjalla jatkojalosteeksi reilussa sekunnissa.

Jokainen tukki röntgenskannataan ensin. Tämän jälkeen kukin tukki sahataan erikseen siten, että siitä saadaan optimaalinen määrä tuotteita ja materiaalihukkaa syntyy mahdollisimman vähän. Näissä töissä ihmistä avustavat sekä konenäkö että tekoäly.

Lopuksi pakkauslinjasto pakkaa tuotteet ja ne siirretään lähellä sijaitsevan Rauman sataman kautta maailmalle. Sahalla ei ole omia varastotiloja lainkaan.

Sahalla syntyvästä hakkeesta syntyy sellua viereisessä Metsä Fibren sellutehtaassa. Sellutehdas puolestaan toimittaa sahalle sen tarvitseman lämmön ja sähkön. Näin tuotantolaitokset hyödyntävät paikalle tuodut tukit kokonaan.

Saha työllistää suoraan noin 90 henkilöä.

Avainsanat: