Maahanmuuttaja jää todennäköisemmin työttömäksi koronan takia

|
Uutinen
Kuuntele

Korkeakoulutettujenkin maahanmuuttajien asema voi olla tukala. Työpaikan menetys johtaa kaiken muun lisäksi epävarmuuteen oleskeluluvan tai työluvan jatkuvuudesta.

Koronaepidemia on saanut talouden syöksyyn. Talouden ongelmat alkoivat palvelusektorilta, mutta ovat nopeasti laajenneet myös teknologiateollisuuteen, jonka näkymät loppuvuotta kohden ovat synkkiä. 

Lomautettujen tekniikan alan yliopistokoulutettujen määrä kaksinkertaistui maaliskuussa ja työttömien määrä kasvoi 3,4 prosenttia. Maahanmuuttajien osuus työttömyyden kasvusta on yli kolmannes.

– Koronan aiheuttama talouskriisi tuottaa valtavan loven julkiseen talouteen ja tarvitsemme kaiken avun maan jälleenrakentamiseen. Meillä ei ole varaa heittää hukkaan kaikkea hyvää, minkä tänne muuttaneet voivat Suomelle tarjota. Kansainvälinen kilpailu osaavista työntekijöistä tulee vain kovenemaan, kun maailma toipuu koronasta, linjaa TEKin innovaatio- ja elinkeinopolitiikan asiantuntija Mikko Särelä.          

Korkeakoulutettujenkin maahanmuttajien tilanne voi olla tukala. TEKiin on tullut tiedusteluja siitä, mitä oleskeluluvalle käy, kun ihminen on menettänyt työpaikkansa koronakriisin yritykselle tuottamissa talousvaikeuksissa. 
 
Ongelmat ovat näkyvissä laajemminkin.

– Monet meille yhteyttä ottavista ulkomaalaisista ovat huolissaan siitä jatketaanko oleskelulupaa tai pistetäänkö karkoitus toimeen. Epävarmuutta lisää myös se, ettei Migriltä saa tietoa kuinka pitkään päätösten tekemisessä kestää, kertoo kotouttavan toiminnan päällikkö Marisel Soto Godoy Monika-naiset liitosta. 
 
– Suomalainen yhteiskunta on panostanut paljon myös ulkomailta tulleisiin opiskelijoihin ja heidän panoksensa tulevaisuuden rakentamisessa on korvaamaton. Nyt kriisin keskellä mahdollisuudet valmistumiseen ja varsinaisen työpaikan löytämiseksi ovat heikentyneet jopa enemmän kuin muilla keskimäärin. Tilanne ja epävarmuus työpaikasta viivästyttävät sekä maistereiden että tohtoreiden valmistumista. Ongelmana on se, että koronakriisi on lamaannuttanut niin yhteiskunnan kuin myös työnantajat, jotka keskittyvät oman toimintansa normalisoimiseen, kertoo akatemiaprofessori Tapio Salmi Åbo Akademista.

Kun koronasta toivutaan, Suomi tarvitsee osaavaa ja ammattitaitoista työvoimaa, jonka olemme tänne kyenneet houkuttelemaan. Kansainvälisiä osaajia on Suomessa jo nyt runsaasti. Pelkästään työllisiä tekniikan ja luonnontieteiden asiantuntijoita ja erityisasiantuntijoita oli vuonna 2017 noin 7 500. 
 
– Erityisen vaikeassa asemassa ovat maahanmuuttajat, joilla ei ole pysyvää oleskelulupaa. Työpaikan menetys johtaa kaiken muun lisäksi epävarmuuteen oleskeluluvan tai työluvan jatkuvuudesta. Vaarassa voi olla myös puolison tai lasten oleskelulupa, jos tulot putoavat työttömyyden takia, toteaa TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.
 
TEK kerää tällä hetkellä tietoa talouskriisin aiheuttamista haasteista jäseniltään. TEKissä halutaan ymmärtää paremmin, minkälaisia haasteita jäsenemme ovat kohdanneet työmarkkinoilla koronan aiheuttamassa talouskriisissä. Keräämme tietoa sekä suomalaisilta että kansainvälisiltä jäseniltämme. 

Avainsanat: