lappeen Rannassa lauletaan turvaväleillä

|
Uutinen

Korona sotki kaikki suunnitelmat. Fuksit eivät silti jää yksin eivätkä ilman teekkari­kastetta.

Lappeenrannassa tai paikallisen teekkarihuumorin kirjoitustyylillä lappeen Rannassa on vietetty tänä syksynä harvinaista opiskelijaelämää.

– Kaikki baaribiletyyppiset tapahtumat on peruttu ja olemme olleet ulkona paljon. Onneksi sää on suosinut, Itä-Suomen Tykki eli TEKin opiskelijayhdyshenkilö Noora Rautio kertoo puhelimitse.

Koronan vuoksi mikään ei ole ihan niin kuin aikaisempina vuosina, mutta Lappeenrannassa perinteistä on pidetty kiinni niin hyvin kuin on voitu. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta on onnistunut järjestämään perinteiset fuksiviikotkin Skinnarilassa, jossa sijaitsevat Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston eli LUTin päärakennus ja koko joukko opiskelija-asuntojakin.

– Tapahtumissa on ollut väkeä, mutta hallitusti ilman suuria massoja. Opiskelijat ovat liikkuneet pienryhmissä eikä ryhmiä ole sekoitettu, Rautio kertoo.

Fukseille tämä voi olla vaikea paikka, kun he haluaisivat kokea kaikki fuksivuoden tapahtumat.

Kaikkia tapahtumia, kuten esimerkiksi fuksiolympialaisia ei ole päästy koronan vuoksi viettämään aivan perinteisin tavoin, mutta tunnelma on silti pysynyt yllä.

– Opiskelijat ovat suhtautuneet tosi hyvin ja olleet liikkeellä avoimella asenteella, että mitenköhän tänä vuonna on pystytty asioita järjestämään. En ole kuullut kenenkään nurisevan, että kun ei ole sitä tai tätä.

Wapun aikana Skinnarilan aktiiviset yhteisöt, ylioppilaskunta, killat, kerhot ja TEK maalaavat logonsa Punkkerimäkeen pyörätielle, joka vie Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston päärakennukselle.

Teekkarilauluperinne elää Lappeenrannassa ja uusille opiskelijoille laulutkin on opetettu ulkona.

– Turvavälit on säilytetty, Rautio vakuuttaa.

Ihan kaikkia tapahtumia ei ole pidetty pihalla. Sitsejä on istuttu sisällä, mutta turvaväleistä ja turvallisuudesta on yritetty huolehtia parhaan mukaan, vaikka maskipakkoa ei ole ollutkaan.

– On suositeltu, että vastapäätä ei istu ketään. Muutenkin kaikkialla on viestitty voimakkaasti, että ei pidä tulla tapahtumaan, jos on minkäänlaisia oireita, Rautio kertoo.

– Fukseille tämä voi olla vaikea paikka, kun he haluaisivat kokea kaikki fuksivuoden tapahtumat. Kaikki ovat kuitenkin olleet ihailtavasti sitoutuneita ja vähänkin kipeät ovat jääneet kotiin.

Ehkä tämän vuoksi Lappeenrannassa ei ole ollut yliopistolla koronatartuntoja ainakaan lokakuun alkuun mennessä. Vaasan yliopisto esimerkiksi joutui siirtymään etäopetukseen jo syyskuun alussa koronatartuntojen vuoksi.

Perinteinen wappu muuttui SyysWapuksi

Lappeen Rantalaiset ovat aiempina vuosina mainostaneet viettävänsä Suomen pisintä wappua. Wapunvietto on alkanut kolmisen viikkoa ennen vapunpäivää ja jatkunut tapahtumakavalkadina. Aatto on huipentunut kaupungin keskustassa olevan Kurkipatsaan kansanriehaa muistuttavaan lakitukseen ja teekkarikasteeseen, jossa fuksit laskevat liukumäkeä Saimaaseen. Vappupäivänä teekkarit ovat kokoontuneet Linnoituksen valleille Wappupiknikille.

Fukseilla oli mahdollisuus myös henkilökohtaiseen kasteeseen ja sillekin oli kysyntää.

Perinteisesti tapahtumia on seurannut sankka joukko kaupunkilaisia, mutta tänä vuonna tämäkin oli toisin. Kurkipatsaan lakitus kuvattiin ja jaettiin somessa. Fuksit saivat kasteensa pienissä ryhmissä kilta kerrallaan ja ilman katsojajoukkoja.

– Fukseilla oli mahdollisuus myös henkilökohtaiseen kasteeseen ja sillekin oli kysyntää. Teekkarikaste on kuitenkin niin perinteinen ja symbolinen, että oli tosi hienoa, että kaikki huomioitiin, Rautio muistelee.

Tänä vuonna wapunvietto siirtyi syksyyn ja ylioppilaskunta järjesti SyysWapun fuksiviikkojen kanssa samaan aikaan, niin ja tietysti pääosin ulkona ja pienryhmissä. Turvavälien pitämisen ja fyysisen kontaktin välttämisen lisäksi järjestäjät painottivat, että ”Älä jaa pullonsuuta muiden kanssa”.

Opiskelut etenevät etänäkin

Korona on vaikuttanut opiskelijakulttuurin lisäksi myös opiskelukulttuuriin. Lappeenrannassakin opettajat järjestävät valtaosan opetuksesta etänä. Niina Raunio opiskelee itse kolmatta vuotta tuotantotaloutta ja on nähnyt muutoksen läheltä.

Olen saanut kursseja suoritettua, vaikka kaikkea leimaa epävarmuus.

– Olen saanut kursseja suoritettua, vaikka kaikkea leimaa epävarmuus. Etäluennot kaventavat luentojen vuorovaikutteisuutta. Jos sata opiskelijaa katsoo samaa luentoa etänä, niin ei siinä keskustella samalla tavalla kuin luentosalissa. Vertaisoppiminenkin jää vähemmälle, kun ei voi jutella vieruskaverin kanssa.

Korona vaikutti myös kesätöiden ja harjoittelupaikkojen saamiseen siten, että harva sai. Myös kansainväliset opiskelijavaihdot ja ulkomaille lähdöt ovat hiipuneet. Moni vaihto-oppilaskin on jäänyt kotiinsa.

– Siitä voi olla nyt vähän huolissaan, että pysyyköhän opiskelu laadukkaana. Kurssit on kyllä muokattu etäopiskeluun sopiviksi, mutta minkälaisilla suorituksilla nyt pääsee läpi.

Epävarmuus on auttanut jäsenhankintaa

TEKin alueasiamies Saku Laapio löytää puhelinhaastattelun aluksi poikkeustilanteesta hieman hyvääkin.

Nyt ei tarvitse perustella opiskelijoille, miksi TEK on olemassa.

– Nyt ei tarvitse perustella opiskelijoille, miksi TEK on olemassa. Kukaan ei tiedä, mitä työelämässä tapahtuu ja on aika kiva, kun on kavereita tukena.

Moni muu asia onkin sitten toisin kuin aiempina vuosina. Moni TEKin järjestämät tapahtuma, kuten koko perheen tiedepäivä on peruttu tai siirretty verkkoon ja Laapiokin on saanut puhua tyhjille seinille.

– Fukseille tarkoitetun puheenkin pidin tyhjässä salissa. On se erilaista kuin puhua yleisölle. Valmistumisjuhlassakin on ollut yleensä sali täynnä, nyt siellä istui vain 24 valmistunutta. Toisaalta striimauksella oli katsojia yhdeksästä eri maasta.

Laapion työpäivät täyttyvät nyt yleisestä neuvonnasta ja TEK Loungen isännöinnistä. TEK Lounge on opiskelijoille tarkoitettu tila, jota yliopistolaisetkin esittelevät mielellään vieraille. Neuvojen ja tilojen lisäksi houkuttimena on maksuton kahvi.

– Loungella tajuaa, kuinka jäsenkunta kansainvälistyy. Suomeen tulee innokkaita ihmisiä, jotka ovat jäämässä tänne, jos vain löytävät töitä. Oma toiveeni on, että suomalaiset yritykset heräisivät tähän ja palkkaisivat englantia puhuvia ihmisiä, vaikka eivät itse puhuisi täydellistä Oxford-englantia. 

Toive saattaa toteutuakin, vaikka lappeenrantalaisissa yrityksissä töitä tuntuu olevan tarjolla vain vähän.

– Tammikuussa täällä oli toista sataa firmaa ympäri Suomen. Ennen koronaa oli osaajien markkinat eikä niitä osaajia eikä tulijoita liikaa ole nytkään.

TEK Lappeenrannassa

  • TEKin alueasiamies on Saku Laapio ja opiskelijayhdys­henkilö Noora Rautio. Ota yhteyttä tek.fi/yhteystiedot.
  • Opiskelijoille neuvontaa työsuhdeasioissa ja työnhakuun liittyvissä kysymyksissä sekä tukea toimintaan.
  • Jäsenille työsuhdeneuvontaa, luottamusmieskoulutusta ja tietoa ajankohtaisista työ­elämä­asioista kuten työehto­sopimuksista ja työlainsäädännöstä sekä jäsen- ja urailtoja.
  • TEK Lounge www.tek.fi/lounge
  • Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa LUT:issa noin 5 000 opiskelijaa.
  • Lappeenrannassa noin 2 800 tekkiläistä.