Lakkoaamu herätti toiveet neuvotteluista

|
Uutinen
Kuuntele

Ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilöt totesivat tyytyväisinä ABB:n portilla, että viesti on mennyt perille ja työntekijät ovat pysyneet kotona.

Sataa ja tuulee. Katuvalot heijastuvat asfaltin lätäköistä. ABB:n pääportilla Helsingin Pitäjänmäellä värjöttelee lipan alla kymmenkunta liivipukuista. Paikalla on työntekijöiden, toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden lakkovahteja. Kello on puoli yhdeksän, ja lakkovahdit ovat ehtineet seistä ulkona jo kaksi tuntia.

– Aika on mennyt nopeasti. Meillä on mukava yhteishenki, kun kaikki henkilöstöryhmät ovat ajamassa yhteistä etua, sanoo ABB Solarin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Kari Pokela.

Kahdessa tunnissa on ehtinyt tulla jo kylmä. Ylempien toimihenkilöiden lakkovahdeista parilla on pitkät kalsarit. Yksi luottaa pitkään takkiin. Päällepäin näkyy vain oranssi lakkoliivi, joka loistaa harmaudessa. Pokela puki liivin päälleen hyvillä mielin.

– Se tuntuu hyvältä, että saa edustaa tätä porukkaa tärkeiden asioiden edistämiseksi, hän sanoo.

Harva ohittaa portin

Kun vahtivuoro alkoi puoli seitsemältä aamulla, ei ollut vielä tietoa, kuinka moni yrittäisi tulla töihin. Pokela kertoo olevansa tyytyväinen siitä, että parin tunnin aikana vain muutama henkilö on kulkenut portista.

Pokela edustaa ylempiä toimihenkilöitä yrityksen ylempien toimihenkilöiden yt-ryhmässä sekä 60 ylempää toimihenkilöä Solar-yksikössä luottamushenkilönä. Lakon pitäminen on tärkeää, sillä ABB on iso työnantaja. Yrityksessä toimii noin 1 500 ylempää toimihenkilöä.

– Se, miksi moni on jäänyt kotiin, johtuu siitä, että kiky-tunnit ja palkankorotukset ovat niin isoja asioita, että niiden puolesta taisteleminen koetaan tärkeäksi, Pokela tulkitsee.

Kiky-tunnit ja palkankorotukset ovat niin isoja asioita, että niiden puolesta taisteleminen koetaan tärkeäksi.

Luottamushenkilöiden viestit edustettavilleen lakon syystä ovat menneet perille. Pokelalle on tullut lakosta yhteydenottoja lähinnä käytännön asioista, kuten yksityiskohtaisista vaikutuksista työmatkoihin ja lakkoavustusten hakemisesta.

ABB:n portilla näkyi lähinnä lakkovahteja, koska viesti oli mennyt perille.

Sopimus häämöttää tavoitteissa

Ylemmät Toimihenkilöt YTN aloitti tänään kolmipäiväisen lakon teknologiateollisuuden ja suunnittelualan yrityksissä. YTN on julistanut lakkoon teknologiateollisuuden alalla noin 50 työpaikkaa. Suunnittelualalla kolmen päivän työnseisaukset on jaksotettu yrityskohtaisesti tästä päivästä 18. joulukuuta saakka. Toimet koskevat yhteensä noin 50 000 ylempää toimihenkilöä.

YTN pyrkii lakoilla painostamaan työnantajaosapuolta neuvotteluyhteyteen. Työnantaja on kieltäytynyt työehtosopimusneuvotteluista.

– Toivon, että tämä lakko riittää siihen, että saadaan neuvotteluyhteys avattua ja päästään lopputulokseen, Pokela sanoo.

Kun portilla näyttää siltä, että valtaosa ylemmistä toimihenkilöistä on jättänyt tulematta töihin, suurin jännitys on ohi. Työnantajakin tuntuu ymmärtäneen tilanteen, eikä Pokela ole saanut asiattomia yhteydenottoja yrityksen johdolta.

Vuonna 2011 johdolta tuli Pokelan mukaan kyseenalaisia viestejä henkilöstölle. Insinööriliitto kertoi viime viikolla saaneensa tietoon, että joissakin teknologiateollisuuden yrityksissä on painostettu henkilöstöä lainvastaisesti lakkoasioissa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Insinööri-lehdessä 9.12.2019.

Avainsanat: