Kyykän juhlaa Hervannassa

|
Uutinen
Kuuntele

Yhteen vuorokauteen Akateemisen kyykän MM-kisoja mahtuu 4000 opiskelijaa, 700 joukkuetta, 128 kenttää ja isot juhlat.

Kuva: Kyykkälegenda Anssi Turan tyylinäyte finaalista.

Kisa-alue Tampereen Hervannassa on täyttynyt tuhansista opiskelijoita. Musiikki jytisee mitä mielikuvituksellisimmista ämyreistä. Osa on tehty ämpäreistä, toisissa on samaan kärryyn risteytetty jääkaappi ja massiiviset kaiutinelementit. Kampusareenalla soittaa bändejä, pop-up ravintolat tarjoavat syötävää ja kaiken keskelle on tietenkin kärrätty sauna ja palju. Kyseessä on juhlapäivä sekä opiskelijoille että tölkkien kerääjille.

Tampereen teknillisellä yliopistolla materiaalitekniikkaa ja rakennustekniikkaa opiskelevat naapurukset Reija KytölehtoJulia NieminenRoosa Leino ja Beata Rantaeskola eli Tieteenkadun Tehotytöt odottelevat jatkopelien alkua. 
 
Tehotytöt voittivat kaikki alkulohkon kolme otteluaan. 
 
– Joo, voitettiin ihan ilman lahjontaa tällä kertaa. Tuomaria pitää kunnioittaa, mutta myös lahjoa. Leivonnaiset, suklaa ja lämmin juotava toimivat hyvin lahjuksina, Tehotytöt paljastavat.
 
Naiset ovat sonnustautuneet asianmukaisesti haalareihin ja komeisiin maastokypäriin. 
– Joo, laitettiin kypärät päähän kun viime vuoden kisojen jälkeen pää oli hieman kipeä. Saattoi johtua liukkaasta alustasta ja kaatumisista, Rantaeskola arvioi.
 
 
– Nämä ovat talven parhaat festarit. Tunnelma on loistava, täällä tapaa kaikki kaverit, kertovat Tieteenkadun Tehotytöt, eli Reija Kytölehto, Julia Nieminen, Roosa Leino ja Beata Rantaeskola
 

Karjalaisesta perinnepelistä teekkareiden kansallispeliksi

Kyykkä on alun perin Karjalasta kotoisin oleva kesäpeli. Sen alkuperää ei tiedetä tarkasti, juuret yltävät karjalaisen heimon historian alkuhämäriin. Akateeminen kyykkä taas on saanut alkunsa vuonna 1966. Kyykässä on tarkoitus kyykkämailoja, eli karttuja, heittämällä poistaa puiset sylinterit, eli kyykät, pelineliöstä mahdollisimman vähin heitoin. Kyykkää voi pelata henkilökohtaisena pelinä, paripelinä tai nelihenkisenä joukkuepelinä. 
 
Akateemisen kyykän MM-kilpailut on vuosittain järjestettävä Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijaliikuntatapahtuma. TEK on kisojen tukija. Valtavan tapahtuman järjestää Tampereen teekkarien excursio- ja automaatioklubi TEA-club. 
 
Kolmenkymmen hengen kisaorganisaation lisäksi hommissa on 128 tuomaria, kolmisenkymmentä järjestyksenvalvojaa, sekä joukko kisakeskuksesta ja kentistä huolehtivia vapaaehtoisia.
 
Missing kuvan.
 
Video: Tampereen kauppislaisten tanssikuviot turkulaisia vastaan pelatun ystävyysottelun jälkeen. (muokattu 16.2.)
 
Signaalinkäsittelyn opiskelija Niko Vuorinen on jo viidettä kertaa järjestämässä Akateemisen kyykän MM-kisoja.
- Tänä vuonna osallistujia on arviolta neljä tuhatta, joista pelaajia on noin 2700. Joukkueita tulee eri puolilta Suomea. Suurin osa on Tampereelta, mutta myös Lappeenranta ja Oulu ovat tunnettuja kyykkäkaupunkeja, joista tulee aina kovia joukkueita, Vuorinen kertoo.
 
Vuorinen ei ole laskenut työtunteja kisojen järjestämisessä. Edellisenä yönä hän sanoo nukkuneensa 2-3 tuntia.
– Paras fiilis on silloin kun päivä on pulkassa ja jatkot alkavat. Silloin sitä tajuaa, että on toteutettu yhdessä jotain isoa, jossa ihmisillä on ollut todella hauskaa.
 

Voittajat 2017 - Oulu jyräsi

Yleinen sarja
 
1. Bileinsinöörien hullujen piirteet (Helsinki)
2. Johtoryhmä (Tampere)
3. Punkkerikadun Oilers (Lappeenranta)
 
Naisten sarja
 
1. Suhan naiset (Oulu)
2. Paawon enkelit (Tampere)
3. mmanaalivandaalittaret (Tampere)
 
PRO-sarja
 
1. SuppoHauet (Oulu)
2. Skepparklubben (Lappeenranta)
3. VaPuPiPu (Oulu)
 
Avainsanat: