Kunta-alan tiistain aiheina palkkavertailu ja pääsopimus – lakkovaroitus Turkuun ja Ouluun

|
Uutinen

Kunta-alan sovittelussa tiistain teemana oli palkkavertailu kunta-alan sekä yksityisen sektorin välillä. Osapuolet kävivät läpi myös pääsopimukseen liittyviä näkökulmia sovittelutapaamisessaan 15. maaliskuuta.

JUKO korostaa, että poliitikkojen on nyt kyettävä tekemään arvovalintoja kuntasektorin palkansaajien eduksi. JUKOn mielestä on epärealistista ajatella, että laadukkaita palveluja voidaan ylläpitää maksamalla tehtävien vaativuuteen nähden alimitoitettuja palkkoja.

Neuvotteluissa JUKOn tavoitteena on vähintään 2 prosentin yleiskorotus vuonna 2022 koko kunta-alalle sekä monivuotinen palkkaohjelma, joka tasaa kuntasektorin palkkaeroja yksityissektoriin verrattuna. Samalla se lisäisi kuntien ja hyvinvointialueiden veto- ja pitovoimaa työnantajina.

Seuraava tapaaminen valtakunnansovittelijan luona on keskiviikkona 16. maaliskuuta. Silloin tarkastelu kohdentuu kullakin sopimusalalla auki oleviin asioihin.

Lakkovaroitus myös Turkuun ja Ouluun

JUKO ja JAU julistivat tänään tiistaina kolmannen lakkovaroituksensa vauhdittamaan kunta-alan sopimusneuvotteluja. Myös tämä lakkovaroitus on kaksipäiväinen ja toteutuisi Turussa ja Oulussa 6.–7. huhtikuuta.

Kaksi aiempaa varoitusta on annettu 23.–24. maaliskuuta Rovaniemelle ja Jyväskylään ja 29.–30. maaliskuuta Tampereelle ja Kuopioon.

JUKO ja JAU ovat julistaneet kunta-alalle myös uuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina 21.3. päättyy sunnuntaina 27.3. Ensimmäinen seitsenpäiväinen kielto päättyi 13. maaliskuuta.

JUKO korostaa, että lakot voidaan estää sillä, että kunta-alan sopimukset syntyvät ennen lakkojen alkua.

Sopimukseton tila 1. maaliskuuta lähtien

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kunta-alan sopimusneuvottelut 28. helmikuuta jättämättä tarjousta, ja kuntasopimuksen piiriin kuuluvat palkansaajat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan 1. maaliskuuta.

Valtakunnansovittelijan luona asioiden käsittely alkoi 7. maaliskuuta. 

Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO kertoo kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullaan www.juko.fi. Aihetta voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.