tes-neuvottelut 2

Kunta-alan sovittelulautakunta aloitti työnsä – neuvotteluosapuolet olivat kuultavina viikonloppuna

|
Uutinen

"Me JUKOssa voimme hyväksyä vain sellaisen ratkaisun, jossa on palkkaohjelma ja joka kohtelee kaikkia sopimusalojamme tasapuolisesti”, sanoo JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Lisätietoa muun muassa lakkoavustuksista sivun lopussa.

Kunta-alan työriitojen sovitteluun asetettu sovittelulautakunta on jo aloittanut työnsä.

Sovittelulautakunnan perustaminen on harvinaista. Siihen päädytään, kun tavallisessa sovittelussa ei ole päästy tuloksiin, mutta asian ratkaiseminen on yhteiskunnan kannalta tärkeää.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren arvioi, että lautakunta tuo varmasti lisää painetta sovitteluun.

– Pakkosovintoa ei meillä Suomessa kuitenkaan ole. Sopimukseen pääseminen edellyttää sitä, että kolme pääsopijajärjestöä ja KT hyväksyvät lautakunnan esityksen.

– Me JUKOssa voimme hyväksyä vain sellaisen ratkaisun, jossa on palkkaohjelma ja joka kohtelee kaikkia sopimusalojamme tasapuolisesti, Löfgren korostaa.

Osapuolet kuultavina sunnuntaina

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala esitti sovittelulautakunnan asettamista kunta-alan työriitojen ratkaisemiseksi torstaina 7. huhtikuuta. Viime perjantaina työministeri Tuula Haatainen teki asiasta päätöksen ja ministeriö julkisti lautakunnan kokoonpanon.

Sovittelulautakunta on aloittanut jo työnsä, ja kunta-alan neuvotteluosapuolet olivat sunnuntaina 10. huhtikuuta sen kuultavina kaikki omilla vuoroillaan.

Lautakunnan työskentely ei ole julkista.

Puheenjohtajaksi alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen

Sovittelulautakunnan puheenjohtajaksi Tuula Haatainen määräsi työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerin Elina Pylkkäsen ja varapuheenjohtajaksi työelämäprofessori Martti Hetemäen.

Elina Pylkkänen on koulutukseltaan taloustieteen tohtori, ja hän on toiminut työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerinä vuoden 2021 huhtikuusta alkaen. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajana sekä finanssineuvoksena valtiovarainministeriössä.

Sovittelulautakunnan varapuheenjohtaja Martti Hetemäki on valtiotieteiden tohtori. Hän on toiminut työelämäprofessorina Helsinki Graduate School of Economicsissa vuodesta 2020 alkaen, ja professuuri sijoittuu puoliksi Helsingin yliopistoon ja Aalto-yliopistoon. Tätä ennen Hetemäki oli kansliapäällikkönä valtiovarainministeriössä, josta hän jäi eläkkeelle.

Sovittelulautakunnan muut jäsenet ovat budjettineuvos Tanja Rantanen, oikeustieteen kandidaatti Jukka Kauppala, oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiainen, eläkkeellä oleva johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen, varatuomari Jouni Ekuri, valtiotieteiden maisteri Tapani Tölli sekä kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Pohjautuu lakiin työriitojen sovittelusta

Valtakunnansovittelijasta ja sovittelulautakunnasta määrää laki työriitojen sovittelusta, ja sovittelulautakunnan asettamisesta ja sen avustamisesta säädetään valtioneuvoston asetuksella. Sovittelulautakunta voidaan asettaa määrättyä sovittelutehtävää varten. Esityksen siitä voi työ- ja elinkeinoministeriölle tehdä valtakunnansovittelija tai muu työriitaa hoitava sovittelija.

Työ- ja elinkeinoministeriö määrää sovittelulautakunnan puheenjohtajan ja muut jäsenet. Tarvittaessa valtakunnansovittelijan on edelleen annettava sovittelulautakunnalle apua sovittelutehtävän hoitamisessa, ja varmasti hänellä on tälläkin kertaa keskeinen rooli lautakunnan työskentelyssä.

Sovittelulautakunta on nyt määrätty sovittelemaan kunta-alan pääsopijajärjestöjen välistä työriitaa. Mukana neuvotteluissa ovat jo tammikuusta lähtien olleet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE (Super ja Tehy) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lautakunta muutaman kerran vuosikymmenissä

Sovittelulautakunta on asetettu aiemmin vuonna 2007 ratkaisemaan työriitaa Tehyn ja kunnallisen työmarkkinalaitoksen välillä sekä vuonna 2001 lähes viisi kuukautta kestäneen lääkärilakon takia.

Elintarviketeollisuuden työkiistassa sovittelulautakunta otettiin avuksi 1990-luvulla ja Metalliliiton lakossa 1970-luvulla.

Tietoa kunta-alan tilanteesta ja lakkoavustuksista

Ovatko yhteys- ja työpaikkatietosi ajan tasalla? On tärkeää, että TEKin viestintä tavoittaa kaikki kunta-alalla työskentelevät jäsenet. Päivitä omat yhteystietosi jäsenportaalissa ja muista valita viestintää aiheesta Oman alasi tiedotus ja edunvalvonta.

TEK maksaa 100 euroa lakkoavustusta/lakkopäivä. Lakkoavustus on verollinen korvaus. Voit hakea lakkoavustusta lakon jälkeen tällä lomakkeella. Pyrimme maksamaan avustukset mahdollisimman pian lakon jälkeen. 

UKK ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta

UKK kuntasektorin lakoista

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO kertoo kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullaan www.juko.fi/kunta. Aihetta voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Tapani Laurikainen
Tapani Laurikainen
Työelämäasiantuntija, kuntasektori