Ihmisiä katsomassa papereita toimistossa

Kunta-alan osapuolet keskustelivat jälleen maanantaina

|
Uutinen

JUKO ja JAU julkistivat maanantaina myös uuden kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ajalle 21.3.-27.3. Lisäksi JUKO ja JAU ovat jättäneet lakkovaroitukset Rovaniemelle, Jyväskylään, Tampereelle ja Kuopioon.

Kunta-alan työriitojen sovittelu jatkui valtakunnansovittelijan luona maanantaina 14. maaliskuuta.

JUKO ja JAU julkistivat maanantaina myös uuden kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina 21.3. kello 00.01. Kielto on voimassa seitsemän vuorokautta ja päättyy sunnuntaina 27.3. kello 23.59. Edellinen seitsemän vuorokauden ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina 13. maaliskuuta.

Lakkovaroitus neljässä kaupungissa

Viime viikolla JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) jättivät kaksi lakkovaroitusta vauhdittamaan kunta-alan sopimusneuvotteluja, jotka Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti 28. helmikuuta. Valtakunnansovittelijan luo työriitojen sovitteluun neuvottelijat siirtyivät 7. maaliskuuta.

Jos kunta-alan osapuolet eivät pääse sopimukseen lakkojen ajankohtia ennen, kaksipäiväinen lakko Rovaniemen ja Jyväskylän kunta-aloilla alkaisi 23. maaliskuuta ja Tampereella ja Kuopiossa 29. maaliskuuta.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Työ- ja elinkeinoministeriö voi lisäksi päättää lakon siirtämisestä kahdella viikolla ja virkasuhteisten osalta lakko voi siirtyä tästä vielä viikolla.

JUKO korostaa, että lakot voidaan estää sillä, että kunta-alan sopimukset syntyvät ennen lakon alkua.

Seuraavaksi tiistaina

Seuraava sovittelutapaaminen valtakunnansovittelijan luona on huomenna tiistaina 15. maaliskuuta. Lähetämme mahdollisuuksien mukaan sovittelusta julkista tilannetietoa luottamusmiehille ja liitoille.

Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO kertoo kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullaan www.juko.fi. Aihetta voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.