Talvinen ulkokuva teekkarisauna Mörrimöykystä.

Kun maailma horjuu, teekkarisauna Mörrimöykky pysyy

|
Uutinen
Kuuntele

Vastaremontoitu sauna Tampereella on paljon muutakin, kuin hyvät löylyt. Se on opiskelijoiden oma tila.

Metsän keskellä Tampereen Hervannassa sijaitsee sammalkattoinen saunarakennus Mörrimöykky.

– Ei se nyt ihan korpikuusen kannon alla ole, mutta osin kyllä maan alla, pohtii Masi Kajander.

Haastatteluhetkellä Kajander on Tampereen Teekkarisäätiön hallituksen puheenjohtaja. Säätiö omistaa Teekkarisauna Mörrimöykyn eli Tsaunan, kuten kotoisa ilmaisu kuuluu.

Sauna valmistui vuonna 1992 arkkitehtiopiskelija Juha Mäki-Jyllilän suunnitelman mukaisesti. Mäki-Jyllilä voitti Mörrimöykky-nimisellä ehdotuksellaan saunasta järjestetyn suunnittelukilpailun.

Ennen Mörrimöykkyä tamperelaiset teekkarit saunoivat kaupungin keskustan liepeillä Savilinnankadulla. Teekkarit olivat saunatilassa vuokralla. He remontoivat saunan hyvään kuntoon ja pitivät hyvänä, eikä Kajanderin mukaan riekkuneetkaan liikaa. Kun määräaikainen vuokrasopimus umpeutui 1989, teekkarit tarjoutuivat ostamaan saunan.

– Teekkarit eivät kuitenkaan voineet hyväksyä omistajan pyyntihintaa, joka oli kolminkertainen alkuperäiseen, teekkareiden tekemään ja kohtuulliseksi kokemaansa tarjoukseen nähden. Teekkarit jäivät joksikin aikaa ilman saunaa. Siitä sai alkunsa Mörrimöykyn rakennusprojekti, Kajander kertoo.

Kun Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyivät vuonna 2019, myös yliopistojen ylioppilaskunnat yhdistyivät. Ennen yhdistymistä TTY:n ylioppilaskunta lahjoitti saunan Teekkarisäätiölle.

Kolmisenkymmentä vuotta teekkareita ahkerasti löylyttänyt tila oli pahasti remontin tarpeessa. Sen pinnat olivat kuluneet, rakenteet vaurioituneet, talotekniikka vanhentunut eikä rakennus täyttänyt esteettömyysvaatimuksia. Energiatehokkuus oli huono ja tilat jääneet pieniksi käyttäjämäärään nähden. Säätiö päätti aloittaa saunan peruskorjauksen.

Kajander on ollut mukana peruskorjausprojektissa alusta asti.

– Oman aikansa vei löytää remonttiin projektitiimi, jokunen reipas kaveri etsimään työ-, materiaali- ja rahalahjoitukset. Remontin aloitusta hidastivat korona ja Ukrainan sota. Yrityksillä oli vaikeaa ja varsinkin rakentamisessa hinnat nousivat, hän kertoo.

Iso urakka vihdoin päätökseen

Iiro Parhankangas toimi vuoden 2023 Tampereen Teekkarien hallituksessa saunasta vastaavana hallintomestarina. Tampereen Teekkarit ry vuokraa saunaa Tampereen Teekkarisäätiöltä. Sattumalta juuri Parhankankaan vastuuvuoden aikana saunan remonttitiimi sai rahoituksen kasaan. Hinnaksi tuli 700 000 euroa.

– Rahoituksen ja materiaalien kerääminen vaativat vuosien työn mutta kun varsinainen remonttiurakka pääsi käyntiin elokuussa, se eteni nopeasti, hän kertoo.

Parhankangas iloitsee erityisesti Tanel Tiaisen saamisesta mukaan remonttiprojektiin. Tiainen on opiskellut itsekin Tampereella ja tuli alun perin mukaan Rambollin sponsoroimana työresurssina.

– Hän on ollut meille tärkeä tuki ja turva, saunan todellisen käyttötarpeen tunteva osaaja.

Tämä sauna on ollut aina sellainen paikka, johon olen kokenut itseni tervetulleeksi.
- Iiro Parhankangas

Kajander kiittelee yhteistyötä pääurakoitsija Consti Korjausrakentaminen Oy:n kanssa. Tampereen Teknillinen Seura on ollut remontissa sekä taloudellisena tukijana että sparraajana. Tekniikan akateemiset TEK lahjoitti remonttiin rahaa. Yhteensä noin 50 yritystä sekä monet säätiöt, killat ja yhteisöt sekä yksityishenkilöt kantoivat kortensa kekoon.

Vaikka saunan remontti valmistui onnellisesti marraskuussa, projektitiimi halusi vielä tehdä pieniä viilauksia ennen varsinaisia avajaisia. Avajaiset on määrä pitää tänä keväänä. Kesälle on suunnitteilla jo seuraava ponnistus: julkisivu ja terassi kaipaisivat ehostusta.

– Lahjoituksia saa edelleen tehdä, Kajander sanoo.

Saa laulaa!

Saunalla järjestetään saunomisen lisäksi hyvin monipuolista ja monimuotoista ohjelmaa. Parhankangas kertoo, että sauna taipuu tilana niin teekkarikerhojen askartelupiireihin kuin isoihin teknobileisiin, joissa yksi artisti soittaa salissa ja toinen terassille pystytetyssä teltassa. Yksityishenkilöt voivat vuokrata Mörrimöykkyä vain poikkeustapauksissa eli jos vuokraaja on luotettava diplomi-insinööri tai arkkitehti ja saunalla järjestettävä tilaisuus hänen valmistujaisensa.

– Killat järjestävät ensimmäisen vuoden opiskelijoille saunailtoja osana fuksikasvatusta. Siinä fukseihin tarttuu Teekkarisaunan henki ja yhteisöllisyys, ei siellä tarvitse olla vähissä vaatteissa tai juoda alkoholia, Parhankangas sanoo.

Hän opiskelee kuudetta vuotta Tampereen yliopistossa energiatekniikkaa.

– Tämä sauna on ollut aina sellainen paikka, johon olen kokenut itseni tervetulleeksi.

Kajander on jo valmistunut, mutta opiskellessaan tietotekniikkaa hän kävi saunalla pari–kolme kertaa viikossa.

– Tuolloin saunottiin niinkin, että pyyhe oli unohtunut kotiin. Eipä siinä mitään, tämä on metsän keskellä niin voi hyvin vilvoitella ulkona. Kerran kun oli 25 astetta pakkasta, alkoi märät jalat jäätyä saunatauolla lumeen kiinni. Seuraavana päivänä näin saunakavereita, ja kaikilla meillä oli pakkasen puremia, Kajander muistelee.

Mörrimöykyn peruskorjauksessa on kiinnitetty erityishuomiota akustiikkaan. Se on tärkeää, sillä teekkareiden saunassa laulaminen on isossa roolissa.

– Omalla lauluäänellä ei ole merkitystä, kunhan laulaa, Parhankangas linjaa.

Kajanderin mukaan Mörrimöykky on opiskelijoille oma paikka, kun maailma ympärillä horjuu. Hän harmittelee, ettei yliopistolta enää irtoa entiseen tapaan tiloja opiskelijatoiminnalle. Se tekee Mörrimöykyn kaltaisista opiskelijoiden tiloista entistä tärkeämpiä.