”Kiky-tunnit joutavat mennä”

|
Uutinen
Kuuntele

Jos YTN Teknologiateollisuuden luottamushenkilöitä on uskominen, tulevissa tes-neuvotteluissa puhutaan niin sanotuista kiky-tunneista.

Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n noin 80 teknologiateollisuuden luottamushenkilöä olivat viime viikon lopulla koolla Tampereella. Valmistautuminen edessä olevaan neuvottelukierrokseen hallitsi sekä itse seminaaria että käytäväpuheita.

Viime neuvotteluissa tullut työajan pidennys, tutummin kiky-tunnit, oli eniten närää herättänyt yksittäinen asia. Luottamushenkilöiden viesti oli selvä, kiky-tunneista on syytä päästä eroon.

– Kiky syntyi poikkeuksellisissa oloissa. Nyt on palattu normaaliin, joten ratkaisujenkin pitää olla normaaleja. Kiky-tunnit joutavat mennä, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa toisti omaa kantaansa.

Työmarkkinamyyttejä riittää

TEKin neuvottelujohtaja ja YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki jatkoi edeltäjänsä Heikki Kaupin viitoittamalla tiellä kannustaen väkeä murtamaan vallitsevia, suomalaisiin työmarkkinoihin liittyviä myyttejä. Hän murensi yksi toisensa jälkeen työmarkkinoiden jäykkyyteen, kustannuskilpailukykyyn ja paikalliseen sopimiseen liitettyjä väitteitä.

Hankamäki painotti, että uusiutuminen ja innovaatiot ovat avainasemassa kansantuotteen kasvussa, ei niinkään työllisyys tai työurien pidentäminen. Palkkakustannuksia alentavien keinojen vaikutus kilpailukyvyn parantamiseen on rajallinen, sen sijaan laadulla sitä voidaan parantaa rajattomasti.

Kun Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helteelle tuli este, Helteen kollega Suomen Yrittäjistä, Janne Makkula, nousi seminaarin odotetuimmaksi vieraaksi. Makkulan esittelemät SY:n kalvot ja niistä virinnyt keskustelu noudattivat periaatetta "asiat riitelevät, eivät miehet".

Huumoriakin viljeltiin puolin ja toisin sen verran tiuhaan, että Makkula totesi puheenvuoronsa lopuksi tilaisuuden olleen pitkästä aikaa paras, jossa hän on ollut mukana.

”Neuvottelupöydässä voi tulla vastaan ihan mitä vaan”

Lauantaiaamuna Oksa ja alan vastuullinen asiamies Hannu Takala palauttivat joukkoja perusasioiden äärelle. Edessä on neuvottelukierros, ilman optiota koko työehtosopimus on syksyllä auki.

Työehtosopimuksen osapuolet eli YTN ja Teknologiateollisuus neuvottelevat työehtosopimuksen optiovuoden 2020 palkankorotuksista 31.5.2019 mennessä. Jos ratkaisuun ei päästä, uudesta työehtosopimuksesta neuvotellaan syksyn aikana.

– Ja siinä metsässä tulee olemaan mörköjä. Neuvottelupöydässä voi tulla vastaan ihan mitä vaan, Takala sanoi.

Oksan mukaan neuvotteluihin valmistaudutaan huolella ja vakavalla mielellä. Neuvotteluissa voidaan tarvita myös vipuvartta, mitä edessä oleva satapäinen joukko osaltaan edustaa.

– On tämä iso porukka. Tämä on Suomen toiseksi suurin teollisuuden työehtosopimus, mistä neuvottelemme, Oksa painotti.