Kestävä kehitys puhuttaa Maailman insinööripäivänä

|
Uutinen
Kuuntele

Insinöörit ovat keskeisessä roolissa kestävän kehityksen haasteiden ratkaisijoina. UNESCON teemapäivää vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa.

UNESCOn vuonna 2020 aloittama teemapäivä World Engineering Day for Sustainable Development rantautuu tänä vuonna myös Suomeen. 4.3.2021 vietettävän päivän teemana on insinöörien tärkeä työ kestävyyshaasteiden ratkaisijoina. 

– Moderni hyvinvointiyhteiskunta pitää jälleenrakentaa kestävälle pohjalle, jotta se kestää myös pitkälle tulevaisuuteen. Käytännössä nykyiset saastuttavat asiat pitää korvata puhtailla – tässä on edessä valtava insinöörihaaste, kuvailee TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini

– Esimerkiksi sähkötuotannon puhdistamiseen, joka on tänä päivänä eniten saastuttava sektori, on jo olemassa markkinaehtoisia teknologiaratkaisuja. Nyt ne pitäisi skaalata käyttöön koko maailmaan. 

Insinööripäivänä TEK ja muut Engineers Finlandin järjestöt haluavatkin nostaa esiin, kuinka merkityksellistä ja tärkeää työtä insinöörit tekevät. 

Monille tekniikan alan ammattilaisille on kunnia-asia olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa.

– Monille tekniikan alan ammattilaisille on kunnia-asia olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa. Tiedämme TEKin tutkimuksista, että erityisesti nuorelle sukupolvelle kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen oman työn kautta on todella tärkeää. Haluamme insinööripäivän myötä nostaa esiin esimerkkejä, miten monipuolisilla tavoilla kestävää kehitystä voi edistää tekniikan alalla, sekä edistää yhteiskunnan kehittymistä sellaiseen suuntaan, että yhä useampi voi kokea työnsä merkitykselliseksi ratkaisemalla työssään kestävän kehityksen haasteita.

Webinaarissa perehdytään insinööreihin kestävän yhteiskunnan rakentajina 

Jotta Suomi voisi olla kestävän kehityksen teknologioiden edelläkävijä, tarvitaan kannustimia uusien innovaatioiden kehittämiseen. 

– Innovaatiovaje vaivaa tällä hetkellä esimerkiksi hiilen talteenottoon ja varastointiin sekä puhtaaseen vedyntuotantoon ja sen jalosteisiin liittyviä teknologioita. Näiden teknologioiden ympärille on kehittymässä valtavat globaalit markkinat, joissa Suomen pitäisi ehdottomasti olla mukana, sanoo Teini. 

Engineers Finland järjestää ”Insinöörit kestävän yhteiskunnan rakentajina” -webinaarin osana teemapäivän ohjelmaa. Webinaarissa pohditaan, millaisia muutoksia Suomen innovaatiojärjestelmässä tarvitaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden liiketoimintamallien edistämiseksi. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuorot VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasaralta ja MEP Henna Virkkuselta. Tilaisuuden päättää paneelikeskustelu kansanedustajien ja korkeakoulujen johdon kanssa. Webinaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Lisätietoja Engineers Finlandin sivuilla.

Insinööritarinat kestävästä kehityksestä valtaavat myös somen

Päivän aikana kannustamme kaikkia tekniikan alalla kestävän kehityksen parissa työskenteleviä jakamaan tarinansa sosiaaliseen mediaan hashtagilla #worldengineeringday. Hengessä voi olla mukana myös vaihtamalla Facebook-profiilikuvaansa World Engineering Day -kehyksen. 

Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet TEKin tapahtumasivulla.

Lue lisää: 

Engineers Finland on Suomessa toimivien insinöörijärjestöjen liitto, johon kuuluvat TEK, Insinööriliitto, TFiF ja DIFF. Liitto edustaa tällä hetkellä noin 150 000 insinööriä sekä muuta tekniikan alan ammattilaista ja esihenkilöä. Engineers Finlandin tarkoituksena on edistää jäsenjärjestöjensä yhteisiä koulutus- ja elinkeinopoliittisia tavoitteita sekä työmarkkinatavoitteita kansallisesti ja kansainvälisesti.