Kesätyöntekijä, muista nämä

|
Uutinen
Kuuntele

11 vinkkiä sinulle, opiskelija!

1. Tee kirjallinen työsopimus. Suullinen sopimus on pätevä, muttei kätevä. Mahdollisessa riitatilanteessa helpottaa, jos asioista on mustaa valkoisella. Ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen, lue se tarkasti läpi. Jos jokin kohta on epäselvä, lähetä sopimus TEKin lakimiehen tarkistettavaksi.

2. Selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta tai toimisääntöä. Pyydä sopimus luettavaksi.

3. Haluatko pitää kesätyön aikana lomaa? Jos haikailet vapaapäivien perään, yritä neuvotella ja sopia lomasta etukäteen.

4. Liity Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOon heti työsuhteesi alussa. Kerrytät ansiosidonnaista päivärahaa ja turvaat tulevaisuutesi työttömyyden varalta.

5. Muista verokortti. Toimita se työnantajallesi hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkkaasi.

6. Sinulla on oikeus perehdytykseen. Tutustu työvälineisiin ja suojavarusteisiin, pyydä apua pomoltasi ja työkavereiltasi. Saat tukea myös työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä, TEKistä ja Kesäduunari-infosta: www.kesaduunari.fi

7. Pidä huolta palkastasi. Tarkista palkanmaksun yhteydessä palkkaerittelystä, että tiedot ovat oikein ja saat sovitun palkan. Kun kesätyösi loppuu, varmista että sinulle maksettiin lomakorvaus, mikäli et pitänyt lomaa.

8. Seuraa työaikaasi. Pidä kiinni sovituista työajoista ja jos teet ylitöitä, neuvottele niistä etukäteen. Varmista, että ylityöt korvataan sinulle. Työaikalaki koskee myös kesätyöntekijää.

9. Nauti kesästä. Varaa aikaa palautumiselle työpäivän jälkeen ja vapaapäivinä.

10. Pyydä kirjallinen työtodistus, kun kesätyösi päättyy. Todistuksesta voi olla hyötyä, kun haet seuraavaa työpaikkaa. Seuraavaa työnhakua silmällä pitäen voit myös kysyä pomoasi suosittelijaksi.

11. Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiilisi. Tee se heti kesätyön päätyttyä, vielä kun työkokemus on tuoreena mielessäsi. Kannattaa reflektoida kokemusta erityisesti kertyneen osaamisen näkökulmasta.

Asiaa työnhausta ja työelämästä sekä TEKin palkkasuositukset: tektyokirja.fi