Jari Jokinen kuvattuna TEKin toimistolla

Kehysriihi huomioi kasvun edellytykset, mutta kompastuu muualla

|
Uutinen

TEK antaa kiitosta hallitukselle siitä, että se piti kehysriihessään kiinni TKI-investointipanostuksista. Heikomman arvosanan hallitus sen sijaan saa esimerkiksi ansiotuloveroratkaisustaan.

Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen kiittää hallitusta siitä, ettei se mittavista sopeutustarpeista huolimatta leikannut tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksista (TKI). 

– Kasvun eväitä ei lähdetty tässä kehysriihessä syömään ja se on viisas päätös. TKI-investoinnit nostavat tuottavuutta, mikä taas on kasvun edellytys ja kasvua tässä tilanteessa juuri tarvitsisimme, painottaa Jokinen. 

Hallituksen veroratkaisuille Jokinen sen sijaan antaa heikomman arvosanan. 

– Työn teon pitäisi aina kannattaa ja kehysriihessä valitettavasti tehtiin tätä tilannetta heikentävä päätös. Hallituksen muotoilema ratkaisu ansiotuloverotuksen progression kiristämiseen ei ole oikeansuuntainen, sillä progressio on Suomessa tarpeeksi korkea jo ennestään. 

Kasvua tässä tilanteessa juuri tarvitsisimme.

Hallituksen kasvupaketissa löytyy myös kiitoksen aihetta. Hallitus päätti tehdä valtion yhdistettyyn pääomasijoitusyhtiöön yhteensä 300 miljoonan euron sijoituksen, jolla tavoitellaan yksityisen rahan kanssa 900 miljoonan euron kokonaisuutta kasvuyrityksille. Tämä toivottavasti piristää kasvuyritysten sijoitusnäkymiä muuten vaikeassa tilanteessa. 

Hallitus päätti kehysriihessään palauttaa opiskelijat yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin. 

– Näen riskin siinä, että opiskelijat joutuvat tekemään nykyistä enemmän töitä opintojensa ohella saadakseen asumiskustannukset katettua ja uupuvat. TEKin opiskelijatutkimuksen mukaan tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista 46 % kertoi viime vuonna olevansa usein tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan. Kasvu tarvitsee osaajia. Tilanne ei ole hyvä, jos työelämään valmistuu jo valmiiksi loppuun palaneita ihmisiä. Se ei ole inhimillisestikään kestävää, Jokinen sanoo.