Jäynän anatomia
Jäynääminen on olennainen osa teekkarikulttuuria.
Jäynä on tekniikan keinoja hyödyntävä käytännön pila, joka hauskuuttaa tekijöitään, jäynän kohteeksi joutuvaa ja suurta yleisöä. Jäynän tarkoituksena ei ole turmella, rienata, tuhota tai varastaa. Hyvä jäynä saattaa tosin hämmentää tai liittyä ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen aiheeseen.
1. Ideointi
2. Suunnittelu
3. Tiimin valinta
Hyvään jäynäjoukkueeseen tarvitaan monenlaisia osaajia. Rakentajat toteuttavat villitkin ideat, dokumentoijat salakuvaavat jäynän ja editoivat videot pikavauhtia. Supliikkimiehet ja -naiset huijaavat tarvittaessa niin jäynättävät kuin toimittajatkin. Jäynäkisojen ylituomarin Jani Kalasniemen mielestä kuski on joukkueen arvokkain henkilö, sillä tämän on oltava tolkuissaan koko jäynäkisan ajan.
4. Valmistelu
Hankitaan tarvikkeet ja rakennetaan tarvittavat välineet. Jäynääjät ilmoittavat jäynän kisan tuomaristolle, hankkivat sponsoreita ja lupia esimerkiksi kauppakeskuksen käyttöön. Vuonna 2010 kaupunginjohtaja Antti Rantakokko saatiin mukaan avaamaan vaalikonelabyrinttia Salon torille. Poliisi on perinteisesti suhtautunut ymmärtäväisesti jäyniin, esimerkiksi Ratinan suvannon sukellusveneen savuheittimeen.
5. Toteutus
Hyvän jäynääjän pokka pitää, vaikka mitä tapahtuisi. Hermoilla ei kannata, jäynäämisestä on tarkoitus nauttia. Dokumentointi on erittäin tärkeää, videon epäonnistuminen voi pilata loistavankin jäynän.
– Erityisen hienoa on, jos joukkue onnistuu pelastamaan improvisoimalla jo ojaan kaatuneen jäynän, toteaa ylituomari Kalasniemi.
6. Jälkihoito