Tuomo Lahdenperä kotonaan

Innostavat Pulmat

|
Uutinen

Matematiikka. Tuomo Lahdenperä keksii uusia ratkaisuja TEK-lehden Pulma-palstan tehtäviin.

Kuvateksti: Aivovoimistelija. Tuomo Lahdenperä ei helposti luovuta TEK-lehden pulmien ratkaisun suhteen. Ratkaisematon tehtävä voi jäädä vaivaamaankin.

TEK-lehti on saanut vuosien varrella erilaisia palautteita Pulma-palstastaan. Jotkut TEK-lehden lukijat pitävät Anne-Maria Ernvall-Hytösen ja Esa Vesalaisen laatimia pulmia liian vaikeina, toiset taas ovat lähettäneet meille vaihto­ehtoisia ratkaisujaan tehtäviin. Yksi uusien ratkaisujen laatijoista on 70-vuotias Tuomo Lahden­perä.

Minulle tulee usein jokin toinen ratkaisu mieleen, mikä TEKin Ratkaisut-verkko­sivuilla on.

– Minulle tulee usein jokin toinen ratkaisu mieleen, mikä TEKin Ratkaisut-verkko­sivuilla on. Saan ahaa-elämyksen, kun katson verkosta ratkaisut, ja huomaan kuinka eri tavoilla pulman voi ratkaista, Lahdenperä kertoo.

Lahdenperä on aina pitänyt asioiden analysoimisesta ja ongelmien ratkaisusta.

– Pulmien ratkaisussa tarvitaan matematiikan lisäksi älykkyyttä ja hoksottimia. En pysty antamaan periksi, ennen kuin saan pulman tehtyä. Ratkaisematon tehtävä voi jäädä kiusaamaan, Lahdenperä kertoo.

Todennäköisyys­laskut jäävät väliin

Lukijat kertovat toisinaan palautteissaan, että pulmat ovat liian vaikeita. Mitä mieltä olet tästä?

– Riippuu siitä, onko pulmissa todennäköisyyslaskentoja. Ne jätän tekemättä.

Diplomi-insinöörin ammatti oli toive­ammatti Lahdenperälle.

– Olen ihan pikkupoikana päättänyt, että minusta tulee insinööri, joka suunnittelee koneita. Olen opiskellut Otaniemessä lujuus- ja konesuunnitteluoppia. Työskentelin insinööritoimistossa mekaniikka- ja teräsrakennesuunnittelun parissa 37 vuotta.

Pulmien lisäksi Lahdenperä on päässyt hyödyntämään analyyttisia taitojaan taloyhtiön puheenjohtajana. Lahdenperä harrastaa myös laulua, kesämökin rakentamista, sekä autojen korjausta.

Lisäksi kuusi lastenlasta pitävät Lahdenperän kiireisenä.

Lahdenperä kannustaa lapsia ja nuoria opiskelemaan matematiikkaa ja fysiikkaa.

–  Nuoret saattavat miettiä, mihin matematiikkaa tarvitaan. Esimerkiksi luonnossa näkee fysiikan ilmiöitä, jos niitä vain osaa havainnoida.

  • Vanhoja pulmia ratkaisuineen: Pulmat
Avainsanat: