Ilmanpuhdistinyritys sai nostetta koronasta

|
Uutinen

Toisin kuin monelle muulle, pandemia oli lappeenrantalaiselle UniqAirille yllättävä onnenpotku.

 

Lappeenrantalainen UniqAir tuottaa ilmanpuhdistimia esimerkiksi koulujen ja terveyskeskusten käyttöön. Koronan myötä yhä useampi kiinnittää huomiota kodin, toimiston tai liiketilan hengitysilman laatuun.

–  Parasta on, että teemme sellaista liiketoimintaa, mikä tuottaa ihmisille lisää terveyttä ja hyvinvointia. Meillä on hyvä henki ja aamuisin on mukava lähteä töihin, toimitusjohtaja Panu Riikonen sanoo. 

– Olemme toimittaneet laitteita esimerkiksi työpaikkojen asiakaspalvelutiloihin, joissa henkilöstön pitää työskennellä koronasta riippumatta. Olemme saaneet myös uusia asiakasryhmiä kuten apteekkeja ja ravintoloita. Asiakkaita ovat esimerkiksi Naughty Burger ja huippukokki Henri Alenin ravintolat, kertoo Riikonen.

Korona on Riikosen mukaan tehnyt ilmanpuhdistusmarkkinoista villin lännen. Jotkin ilmanpuhdistuslaitteet tuottavat ilmaan otsonia tai hapettavia radikaaleja. Molemmat näistä ovat haitallisia ihmisille. 

– Kaikki tuotteemme ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT:n testaamia ja Työterveyslaitoksen mittaamia. Laitteidemme passiivinen puhdistusmenetelmä perustuu aktiivihiiliteknologiaan, joka poistaa myrkyllisiä kaasuja ilmasta, eikä lisää mitään ilmaan.

Panu Riikonen ja Esa Malinen ovat ovat tehneet etätöitä vain vähän, sillä yrityksen omat ilmanpuhdistimet torjuvat koronaa tehokkaasti myös toimistolla.

Kansainvälisillä ilmanpuhdistusmarkkinoilla korostuvat ulkoilman saastepitoisuus ja liikenteen päästöjen puhdistus.

Kun toimistoja tai kotitalouksia tuuletetaan avaamalla ikkunat, ulkoilmasta saattaa tulla saastunutta ilmaa tilalle. Myös liiketilat kuten apteekit sijaitsevat usein tiloissa, joihin tulee ilmansaasteita.

Vaikka korona-exit häämöttää näköpiirissä, sisäilmaongelmat eivät lopu. Hyvä sisäilma voi jopa vähentää työpaikkojen sairaspoissaoloja.

Tekoäly ennakoi laitteiden huoltoa

Mikä on parasta Esa Malisen työssä? Katso videohaastattelu. Video: Markus Sommers

Ilmanpuhdistuslaitteen suodattimet eivät ole ikuisia. Ilman laatu, suodatintyyppi ja laitteen sijainti vaikuttavat siihen, kuinka usein suodatin pitää vaihtaa.

UniqAirin tuotekehitystiimin vetäjä Esa Malinen kehittää ilmanpuhdistimien tekoälyä, joka ennakoi laitteiden huoltoa. Tekoälyn avulla ilmanpuhdistin seuraa omaa toimintaansa, ja ilmoittaa suodattimen vaihdosta.

Laitteiden datamittauksen lisäksi UniqAiria työllistää myös uusien kansainvälisten markkinoiden avaaminen. Uusi tytäryhtiö on syntymässä Saksaan, ja lisäksi yrityksen verkosto ulottuu Kanadasta Japaniin ja Lähi-itään.

Minulle on tärkeää se, mitä kehitämme ja minkä takia.

UniqAirin tuotanto, tuotekehitys ja tukitoimet alueellista myyntiä lukuun ottamatta pysyvät Lappeenrannassa.

Yritys aikoo jatkossakin rekrytoida Lappeenrannan teknillisen yliopiston osaajia.

– Olen innoissani tuotekehityksestä ja tekoälyteknologian kehittämisestä. Minulle on tärkeää se mitä kehitämme ja minkä takia. Porukka on hyvä ja työtehtäväni ovat kiinnostavia, itsekin LUTin kasvatti Malinen sanoo.

Uniqair

  • Toimitusjohtaja: Panu Riikonen
  • Liikevaihto: 3,5 milj. € (2020)
  • Liiketulos: voitollinen perustamisvuodesta 2014 alkaen
  • Omistus: Sontek Invest Oy 78 %, toimiva johto 22 %
  • Kotipaikka: Lappeenranta
  • Työntekijämäärä: Suomessa 19, ulkomailla: 5
  • Perustettu: 2014
  • Asiakkaita: toimistot, asiakaspalvelutilat, koulut, terveydenhuolto, kotitaloudet

TEKin vuoden 2021 teemana on kestävyys. Lue lisää yritysten kestävyydestä: 

Avainsanat: