Hyvät kesätyökäytännöt kunniaan

|
Uutinen
Kuuntele

Suomen paras kesätyönantaja 2014 on Neste Jacobs. Akavan opiskelijoiden palkintoraati kiitteli yritystä työntekijöiden yhdenvertaisesta kohtelusta ja opiskelijoiden arvostamisesta.

– Tässä ajassa on paljon murheita ja hyvät asiat nousevat esiin harvoin, työministeri Lauri Ihalainen sanoi.

Tällä kertaa oltiin kuitenkin iloisen asian äärellä. Ihalainen avasi puheenvuorollaan tilaisuuden, jossa palkittiin Suomen paras kesätyönantaja. Hän oli toiminut puheenjohtajana Akavan opiskelijoiden raadissa, joka palkitsi tänä vuonna Neste Jacobs Oy:n.

Raati arvosti Neste Jacobsissa sitä, että se oli tarjonnut opiskelijoille heidän koulutustaan ja osaamistaan vastaavaa työtä. Kesätyöntekijät olivat kokeneet, että työssä opittua pystyi hyödyntämään opinnoissa. Palkintoperusteina olivat myös ajantasaiset työvälineet ja työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu: opiskelijat oli otettu oikeisiin töihin, josta heille oli maksettu asianmukaista palkkaa.

– Kaikenikäisten työntekijöiden arvostaminen on tärkeää. Nuoret ansaitsevat tekemästään työstä palkan siinä, missä vanhemmatkin, Ihalainen totesi palkintoperusteista.

Neste Jacobsia kiiteltiin myös siitä, että se kuuntelee kesätyöntekijöidensä mielipiteitä ja ideoita.

– Eri-ikäiset työntekijät hyödyttävät yrityksiä tuomalla sen toimintaan kokemusta, intoa ja luovuutta, Ihalainen sanoi.

Tulevaisuuden osaajat eivät mapita nurkassa

– Suomen tärkein luonnonvara on osaavat ihmiset, sanoi Neste Jacobsin toimitusjohtaja Jarmo Suominen, joka vastaanotti palkinnon.

Suomisen mukaan Neste Jacobsilla arvostetaan opiskelijoita tulevaisuuden osaajina. Heiltä kysytään palautetta yrityksen hyvistä puolista, mutta myös kriittisiä äänensävyjä kuunnellaan.

– Haluamme antaa kesätyöntekijöille oikeita töitä, eikä vain laittaa heitä nurkkaan mapittamaan. Heinäkuussa, kun henkilökunta on lomalla, opiskelijat pitävät yritystämme pystyssä, Suominen kertoi hymysuin.

Neste Jacobs työllistää yli tuhat ammattilaista maailmanlaajuisesti. Kesätyöntekijöitä yrityksellä oli tänä vuonna Suomen toimipisteissä reilu neljäkymmentä.

Perehdytystä ja uusia ajatuksia

Palkitut esimiehet Pasi Partanen ja Pirjo Siira.

Suomen paras kesätyönantaja -tunnustuksen saajaa voivat ehdottaa sekä korkeakouluopiskelijat että työnantajat. Neste Jacobsin oli ilmoittanut mukaan kilpailuun prosessitekniikkaa opiskeleva Sonja Anttio sekä rakennusalan insinööriksi opiskeleva Mikael Säkö. Päälliköt Pirjo Siira ja Pasi Partanen palkittiin heidän esimiehinään.

– Kesätöissä osaaminen karttuu. Kun yhdistää työt ja opiskelun, ymmärtää ehkä paremmin, mihin opinnoissa kannattaa keskittyä, Partanen sanoi.

Partanen arvostaa sitä, että kesätyöntekijöiltä kuulee tuoreita ajatuksia.

– Mutta on meillä töitä toki varttuneemmillekin osaajille, hän lisäsi.

Siiran mukaan kesätyössä on olennaista, että perehdyttäminen tehdään huolella.

– Kesätyössä perehdytys on tärkeää. On löydettävä sopivat perehdyttäjät ja luotava tunnelma, jossa uskaltaa kysyä, hän kuvaili.

Hyvä perehdytys on myös Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Jouni Markkasen mielestä keskeistä.

– On yrityksen etu, että uudet työntekijät perehdytetään tehtäviinsä ja otetaan heti osaksi koko työyhteisöä. Omaa osaamista kehittävät työtehtävät ja esimiehen tuki motivoivat työntekijöitä hyviin suorituksiin, sitouttavat työnantajaan ja luovat hyvää yritysmainetta, Markkanen sanoi.

Suomen paras kesätyönantaja

  • Kilpailun järjestää Akavan opiskelijat. Akavan opiskelijat on noin 110 000 korkeakouluopiskelijan yhteisö. 
  • Kilpailulla halutaan huomioida kesätyönantajia, jotka ansaitsevat tunnustusta hyvistä käytännöistään.
  • Palkinto jaetaan vuosittain. Tänä vuonna palkinto jaettiin seitsemättä kertaa.
  • Viime vuonna palkinto myönnettiin Energiamarkkinavirastolle. Lisäksi raati myönsi kunniamaininnan Nylands Svenska Lantbrukssällskapetin Västankvarnin koetilalle.
  • Tänä vuonna palkittu Neste Jacobs toimittaa vaativia teknologia-, suunnittelu- ja projektinjohtopalveluita ja ratkaisuja laajalle joukolle öljy- ja kaasu-, petrokemian- ja kemianteollisuuden sekä biotekniikan alan yrityksiä.

 

Avainsanat: