"Elpymispaketin hyöty Suomelle on hallituksesta kiinni"

|
Uutinen
Kuuntele

– Suomi tarvitsee rahaa uudistumiseen, sanoo TEKin Juhani Nokela ja kiittää hallituksen panostuksia vihreään siirtymään ja digitalisaatioon. Sulle-mulle-jako ei palvele Suomen etua rahanjaossa.

Suomen hallitus kertoi Matti Vanhasen johdolla ensimmäiset suunnitelmat EU:n elvytysrahojen käytöstä. EU:n elpymisrahaston painopisteissä korostuvat vihreä siirtymä, digitalisaatio, työllisyys sekä osaamistason nostaminen. Myös sote-palvelujen vahvistamiseen panostetaan.

Tulevina vuosina saatava elvytysraha tullee Suomen osalta olemaan noin 2,7 miljardia euroa.  

Sähkön varastointi ja akkuteollisuuden kehittäminen ovat alueita, joilla Suomi voi olla kokoaan suurempi. 

TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela kiittää elpymispaketin suuria linjoja.
 
– Suomi tarvitsee rahaa uudistumiseen. Vihreä siirtymä ja digitalisaatioon panostaminen ovat paitsi kestäviä ratkaisuja, on niiden tekeminen myös oikein.
 
Nokela pitää tärkeänä, että hallitus panostaa teknologioihin, joilla voidaan ennaltaehkäistä ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen on meidän sukupolvemme tehtävä. Se täytyy tehdä moraalisista syistä, mutta siihen liittyy myös monia liiketoiminnan mahdollisuuksia. Sähkön varastointi ja akkuteollisuuden kehittäminen ovat alueita, joilla Suomi voi olla kokoaan suurempi. 
 
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan maakunnilta on tullut 187 excel-riviä ehdotuksia elpymispaketin käyttökohteiksi. Nokela muistuttaa, että rahoituksen pitää kohdistua vain parhaisiin hankkeisiin.

– Elpymispaketin alueellinen jako on vielä auki ja pahimmillaan se voi johtaa hallituspuolueiden sulle-mulle-jakoon, jossa vaikuttavuus jää sivurooliin. Kun nyt konkreettisia hankkeita valitaan, on valittava ne hankkeet, jotka parhaiten uudistavat Suomea. TEKin näkökulmasta erityisesti vihreän teknologian tutkimus- ja kehittämistoiminta olisi juuri tällaista.

– Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että kannattaako elpymispaketti Suomelle. Paljon on nyt hallituksesta kiinni, että saammeko omasta rahoituksestamme kaiken hyödyn irti.
 

Avainsanat: