Diplomi-insinöörin mediaanipalkka ylitti 5 000 euroa

|
Uutinen
Kuuntele

Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen vaatii veroremonttia. – Ei ole kannustavaa, että yli puolet palkankorotuksesta menee suoraan verottajalle.

Tekniikan akateemiset TEKin tuoreen jäsenkyselyn mukaan diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli vuoden 2020 lokakuussa 5 100 euroa ja keskipalkka 5 564 euroa kuukaudessa.

Mediaanipalkka nousi 114 euroa eli 2,3 prosenttia edellisvuodesta ja ylitti nyt ensimmäisen kerran 5 000 euron rajan.

Verotuksen painopistettä olisi muutettava siten, että verotus kohdistuisi nykyistä enemmän kulutukseen.

Selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli yleiskorotus, jonka kertoi saaneensa 69 prosenttia niistä vastaajista, joiden palkka oli noussut. Henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvan palkankorotuksen oli saanut 23 prosenttia vastaajista.

Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen on huolissaan siitä, että palkankorotuksista suuri osa menee suoraan verottajalle.

– Jos 5 000 euroa kuukaudessa ansaitseva saa 100 euron palkankorotuksen, yli puolet summasta menee veroihin. Se ei ole kannustavaa. Verotuksen painopistettä olisi muutettava siten, että verotus kohdistuisi nykyistä enemmän kulutukseen. Tämä olisi ympäristönkin kannalta kestävää, Tekniikan akateemiset TEKin Jari Jokinen sanoo.

Työmarkkinatutkimuksen tiedot kerättiin lokakuussa 2020. Kohderyhmänä olivat työmarkkinoilla olevat TEKin jäsenet, ja vastauksia kertyi kaikkiaan noin 9 500.

Vastaajien yleisimmin suorittama tutkinto oli diplomi-insinöörin tutkinto. Suurin osa vastanneista työskenteli asiantuntijatehtävissä yksityisellä sektorilla.