Digillä joustoa, roboteilla tehoa

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin hallituksen jäsen Jaakko Okkonen näkee, että avoimuudesta voi syntyä uutta liiketoimintaa.

Jaakko Okkonen jäi viime vuonna eläkkeelle Oulun kauppakamarin toimitusjohtajan tehtävästä, mutta vauhti ei ole hiljentynyt. Siitä pitävät huolen luottamustoimet muun muassa kotikunta Kempeleen valtuustossa, TEKin hallituksessa sekä Pohjois-Suomen hallituspartnereiden -hallituksessa.

– Seuraan edelleen Oulun seudun tilannetta. Julkisuudessa on annettu hieman väärä kuva. Ei sieltä telekommunikaatio ja langaton osaaminen ole häipynyt. Osaaminen on erittäin vahvaa.

Diplomi-insinööri kertoo tyytyväisenä, että Kempeleen yrityksien mitattiin hiljattain olevan Suomen kärjessä digitaalisuudessa. Perässä tulivat esimerkiksi Tampere ja Helsinki.

– Digitaalisuus vyöryy joka paikasta. Siinä tarvitaan viisautta ja taitoa, miten tätä kehitystä hallitaan. Ei auta että Kempele pärjää mittauksissa. Suomen pitäisi kokonaisuudessaan pärjätä vertailussa esimerkiksi Viroon.

Okkonen puhuu verkostoitumisen ja avoimen kulttuurin puolesta.

– Totta kai tarvitaan tuotesuojia, mutta monesti ei ole huono asia, jos avaa vähän oviaan. Avoimuudesta voi syntyä liiketoimintaa, joka jäisi muuten syntymättä. Varsinkin startupien kesken on syntynyt yhteisöjä, jotka jakavat tietoa ja menestyvät silti.

Okkosen mukaan digitaalisuus voi lisätä nopeutta ja tehokkuutta ilman, että tehoja otetaan kenenkään selkänahasta. Hän toivoo, että robotisaatio ja automatisaatio edistyisivät Suomessa nykyistä nopeammin.

– Joillekin ne ovat peikkoja, jotka vievät työpaikat. Toki töiden sisällöt muuttuvat niiden myötä, mutta esimerkiksi robottien avulla voidaan helpottaa hankalia töitä.

– Kehitys riippuu siitä, asettaako valtio sille rajoitteita vai purkaako se niitä.

Okkonen on vetänyt TEKissä digihanketta, jonka työ jatkuu nyt skenaarioryhmissä.

– TEKin täytyy kehittyä digitalisoituvan maailman mukana. Jäsenen tulisi saada palvelut verkon välityksellä nopeasti ja joustavasti. Osittain näin jo on, mutta kehitettävääkin löytyy.

 

1995–2014
Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja.

2011–
TEKin valtuustoon. Varajäsen 2002–2005 ja 2008–2011.

2013–
Kempeleen kunnanvaltuuston jäsen.

2014–
TEKin hallituksen jäsen. 2015 myös talousjaoksen puheenjohtaja ja digihankkeen vetäjä.

 

 

Avainsanat:
TEK