Älä istu onnesi ohi

|
Uutinen
Kuuntele

Pitkäkestoinen istuminen on terveysriski. Liikkujan viikko 16.–22.9. haastaa suomalaiset nousemaan ylös tuoleistaan.

Runsas istuskelu voi altistaa niska- ja hartiavaivoille sekä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoille. Se voi lisätä metabolisen oireyhtymän riskiä. Istumista pidetään myös lihavuuden aiheuttajana. Rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa, verenpaineessa ja vyötärön ympärysmitassa on havaittu epäedullisia muutoksia pitkäkestoisen istumisen johdosta.

Istumista kannattaa tauottaa. Varsinkin toimisto- ja päätetyötä tekevien olisi syytä työpäivän aikana nousta ylös ainakin tunnin välein. Liikkujan viikko 16.–22.9. haastaa suomalaiset vähentämään istumista.

Liikkeelle arjen keskellä

Liikkujan viikon aikana suomalaisia rohkaistaan lisäämään liikuntaa omaan arkeensa. Hyötyliikuntaa voi harrastaa esimerkiksi valitsemalla hissin sijasta portaat ja auton sijasta polkupyörän. Työ- ja kauppamatkat kannattaa kokeilla taittaa kävellen tai julkisella liikenteellä.

Hyötyliikunta parantaa kuntoa, mielialaa ja yleistä hyvinvointia. Suosimalla polkupyörää, julkista liikennettä ja omia jalkoja tekee myös vihreän valinnan.

Teemaviikon aikana kampanjaan osallistuvissa kunnissa ympäri Suomea järjestetään monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Ohjelma on koottu valtakunnalliseen tapahtumakalanteriin. Liikkujan viikolla vietetään kimppakyytipäivää 17.9., kansallista etätyöpäivää 18.9. ja auton vapaapäivää 22.9. Tänä vuonna Liikkujan viikon suojelija on artisti Karri ”Paleface” Miettinen.