Akustiikka-insinöörillä riittää oman alan töitä

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin ja tekniikan yliopistojen yhteiseen vastavalmistuneiden palautekyselyyn vastanneiden kesken arvotun iPadin voitti tänä vuonna DI Jarkko Punnonen Helsingistä. Mitä uunituore akustiikka-DI miettii uransa alkutaipaleella?

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa opiskellut, akustiikkaan erikoistunut tuore diplomi-insinööri Jarkko Punnonen työllistyi heti valmistumisensa jälkeen oman alansa töihin. Työt Helimäki Akustikot -nimisessä yrityksessä pitävät sisällään uudis- ja remonttikohteiden äänimittauksia ja akustiikkasuunnittelua. 

– Olen todella tyytyväinen erikoisalani valintaan. Ääni ja akustiikka pitää ottaa huomioon kaikessa rakentamisessa, joten osaajalle riittää alan hommia, Punnonen kertoo.

– Hain aikanaan Otaniemeen sähkölle, koska tekniikka kiinnosti ja isolla laitoksella oli paljon valinnanvaraa. Ääni ja musiikki ovat aina olleet itselleni tärkeitä. Lisäksi veljeni on kuuro, joten äänimaailma kiinnosti henkilökohtaisesti sitäkin kautta.

Kolme kovaa A:ta – alan kokemus, ajoitus ja aktiivisuus

Opintoaikana Punnonen työskenteli hyvin erilaisissa tehtävissä. Nokialla kului yksi kesä ja sinne hän teki myös diplomityönsä. Lisäksi puolisen vuotta meni harjoittelussa Intelilla. Punnonen on tyytyväinen työkokemuksen kautta kertyneeseen osaamiseen. Työllistymiseen vaikutti lisäksi oma aktiivisuus ja se, että oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Oman osaamisen markkinointi on töitä hakiessa myös hyvä olla hallussa.

– Laitoin avoimen hakemuksen suoraan minua kiinnostaviin paikkoihin. Helimäen insinööritoimisto on akustiikka-alalla yksi tunnetuimmista tekijöistä, joten se oli myös ykköskohteeni. Olen ollut todella tyytyväinen. Tehtävät vastaavat juuri sitä, mitä olen opiskellut.

Kaikilla vastavalmistuneilla diplomi-insinööreillä ja arkkitehdeillä ei ole aivan yhtä hyvä tilanne. TEKin ja tekniikan yliopistojen palautekyselyn mukaan vastavalmistuneiden työllisyys on heikentynyt 10 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta tilanteesta. Punnosen mukaan haasteellinen työllisyystilanne puhuttaa opiskelijoita riippuen siitä, minkä alan ihmisistä on kyse.

Vastavalmistuneiden palautekyselystä TEKissä vastaava asiamies Pirre Hyötynen kiitteli Punnosta aktiivisuudesta ja kyselyyn vastaamisesta, sillä tuloksista saadaan arvokasta tietoa tekniikan yliopistokoulutuksen kehittämiseen.

– Tämä oli osa valmistumisprosessia, joten sillä asenteella hoidin homman. Mukavaa, jos tietoja oikeasti myös hyödynnetään toiminnan kehittämisessä, Punnonen vastaa.