Akava: Työttömien työmarkkina-asemaa on parannettava

|
Uutinen
Kuuntele

Hallituksen on parannettava työttömien työmarkkina-asemaa useilla eri keinoilla, Akava vaatii.

Työttömyystilanne pahenee jatkuvasti, mutta julkisuudessa hallituspuolueiden edustajat ovat vaatineet lähinnä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista. Esimerkiksi tekniikan alan yliopistokoulutetuista työttömänä oli huhtikuussa 5,2 prosenttia työvoimasta ja vastavalmistuneista 6,6 prosenttia.

– Ansiosidonnaisella olevia työttömiä kutsutaan jopa hyväosaisiksi. Ansiosidonnainenkin työttömyysturva on kuitenkin olennaisesti heikompi kuin aikaisempi palkka, ja minusta kenenkään työttömyys ei ole hyväosaisuutta, totesi puheenjohtaja Sture Fjäder tänään 10. kesäkuuta Tampereella.

Työttömyysturvan kannustettava omaan aktiivisuuteen

Akavan mukaan työttömyysturvaa tulisi kehittää siihen suuntaan, että se kannustaa aktiivisuuteen. Nykymallissa etuuden saamisen edellytyksenä on lähinnä passiivinen toimettomuus kotona. Omasta aktiivisuudesta saatetaan jopa rangaista etuuden menetyksellä, vaikka työtä ei saisikaan.

– Esimerkiksi omaehtoisen opiskelun pitäisi olla nykyistä vapaampaa, kunhan työnhaku säilyy ja opinnoista huolimatta on valmis vastaanottamaan työtä, Fjäder korostaa.

Akavan tavoitteena on ollut vahvistaa yksityisten työvoimapalveluiden roolia työllistämisessä, koska erityisesti korkeakoulutetut ja vastavalmistuneet tarvitsevat työllistyäkseen hyvin moninaista palveluosaamista. Tavoite on myös kirjattu hallitusohjelmaan.

Lisäksi Akava on myös esittänyt, että pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin palkata määräaikaiseksi ilman perustetta määräaikaisuudelle.