Akava haluaa yhteiskuntasopimukselta tasapuolisuutta ja tuloksia

|
Uutinen
Kuuntele

Akava on valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta, kunhan neuvottelut käydään tasapuolisesti ja niissä saadaan aikaan kaikkia osapuolia hyödyttäviä tuloksia.

– Kaikkien etu on sopimus, jolla saamme lisää työllisyyttä, kasvua ja ostovoimaa kansalaisille. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen osapuoli on valmis joustamaan vaatimuksistaan. Akavan tänään kokoontunut hallitus kysyi, ovatko työnantajat ja pörssiyhtiöiden johtajat valmiita sitoutumaan sopimukseen yhtä vakaasti kuin palkansaajat, kertoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan hallitus muistuttaa myös, että minkäänlainen yhteiskuntasopimus ei riitä, jos suomalaiset yritykset eivät ryhdy innovoimaan ja investoimaan ja jos maan hallitus leikkaa jatkuvasti koulutuksesta, osaamisesta ja tutkimuksesta.

– Suomessa on tuudittauduttu liikaa Pisa-menestykseen, vaikka todellisuudessa suomalaisessa koulutuksessa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä ollaan jäämässä pahasti muiden jalkoihin, Fjäder sanoo.

Akava pitää ehdottoman tärkeänä, että yhteiskuntasopimuksessa parannetaan irtisanottavien palkansaajien muutosturvaa heidän uudelleentyöllistymisensä helpottamiseksi.

Yhteiskuntasopimuksen edellytyksiä selvitetään seuraavien kolmen viikon aikana. Akava on tyytyväinen, että entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius suostui selvitysmieheksi ja antaa hänelle täyden tukensa.

Avainsanat: