5 sekunnin sääntö

|
Blogimerkintä

Varoitus! Tämä sääntö voi muuttaa elämäsi.

Siitä lähtien, kun olen noudattanut keksimääni 5 sekunnin sääntöä, olen saanut enemmän asioita aikaan. Olen uskaltanut ottaa askelia, joiden parissa pohdin ennen pitkäänkin. Edelleenkin on tilanteita, joissa riittävä pohdinta on tarpeen, mutta arkipäivän askareissa 5 sekunnin sääntö on aivan omiaan. Mikä se oikein on?
 
Kun saan ajatuksen soittaa potentiaaliselle asiakkaalle, käytän 5 sekunnin sääntöä ja ryhdyn toimeen 5 sekunnin kuluessa ajatuksen saamisesta. Tällöin todellakin soitan hänelle ja pystyn edistämään ajatustani, enkä anna järkeilyn pilata hyvää ideaa. En ajattele, että hän on varmaan lounaalla tähän aikaan tai olisiko parempi soittaa perjantaina, kun jengillä on hyvä fiilis tai muuta vastaavaa, ja jättää sen takia soittamatta.

Ei kuulosta kovin vaikealta tai mullistavalta? Vaikealta ei ainakaan, mutta seuraukset saattavat olla mullistavia. Väitän, että tätä neuvoa seuraten saat paljon enemmän aikaan verrattuna normaaliin päivääsi. Mihin se sitten perustuu?

Väitän, että tätä neuvoa seuraten saat paljon enemmän aikaan verrattuna normaaliin päivääsi.

MIKSI JÄRKEILLÄ ASIA AINA VAIN VAIKEAMMAKSI

Kokemuksemme, alitajuntamme ja kaikki siihen asti hankkimamme tieto ja tunteet tuovat mieleemme useita hyviä ideoita. Aivan kaikkia niitäkään ei ehkä kannata toteuttaa, mutta ylivoimainen enemmistö kyllä. Mutta hyvin usein uuden idean saatuamme järkemme puuttuu toimintaan, ja yksinkertaisesti järkeilemme asian aina vain vaikeammaksi.

Joissain tapauksissa jopa perustamme työryhmän asiaa pohtimaan. Usein momentum meni jo.

Startup-maailmassa tämä ymmärretään, ja siksi lean-metodiin turvaudutaan normaalin päiväjärjestyksen mukaisesti. 5 sekunnin sääntö on eräänlaista superleania, jonka seurauksena pyydät sitä tyttöä tai poikaa kahville, aloitat kuntoilun ja olet tehokkaampi työntekijä.

Lauri Salovaara
5 sekunnin sääntö on eräänlaista superleania.

SAA AIKAAN ENEMMÄN

Minulta kysytään usein, kuinka saan niin paljon aikaiseksi. Salaisuuteni on 5 sekunnin sääntö. Amerikkalaisen startup-kulttuurin mukaisesti pilvenpiirtäjän katolta on hyvä hypätä ensin alas ja keksiä matkalla, kuinka laskeudutaan turvallisesti.

Muutamia poimintoja, joita olen toteuttanut ja joissa osassa olen vieläkin mukana 5 sekunnin säännön seurauksena: Miljonääriksi 500 päivässä -projekti, Kokous- ja juhlatila The View - Oulujoki, Aapo-elokuva, 8+1 askelta menestykseen -podcast, tuleva podcast, kaksi tv-ohjelmaa, hyväntekeväisyystapahtuma ystävänpäivän vanhustentanssit, kuoleman kautta elämänhalua käsittelevä keynote, useimmat yhteistyökumppanini jne.
 
Tämä kirjoitus sai alkunsa siten, että sain idean, istuin heti koneen ääreen, avasin muistiinpanot ja kirjoitin otsikon tietämättä mitä kirjoitan. Saapa nähdä, jos tämän joku joskus lukee ja muuttaa sen seurauksena elämänsä positiivisempaan suuntaan. Se vasta olisikin jotain!

Ps. Myöhemmin kuulin amerikkalaisesta Mel Robbinsista, jonka kanssa ajatuksemme käyvät todella yksiin. Tsekkaa myös hänen ajatuksensa oman viiden sekunnin sääntönsä ympäriltä.

Kirjoittaja on sarjayrittäjä, juontaja ja puhuja. Lauri voitti 2017 Evento Awards -palkinnon sarjassa vuoden juontaja/puhuja/kouluttaja. Lue lisää Laurista: www.illanisanta.fi