Tuunia Keränen TEKin töissä

Palkkatutkija

Tuunia Keränen tutkii tekkiläisten palkkoja ja muita työelämän muuttujia sekä antaa henkilökohtaista palkkaneuvontaa.

Tuunia Keränen toimii TEKissä palkkatutkijana.

Mitä työsi palkkatutkijana pitää sisällään?

Työssäni on aika selkeästi kolme kokonaisuutta: työmarkkinatutkimus, palkkaneuvonta ja YTN:n asiat.

TEKin työmarkkinatutkimus on laaja kyselytutkimus, jonka teen joka vuosi meidän jäsenille. Tutkimuksessa jäseniltä kysytään esimerkiksi työpaikkaan, työsuhteen ehtoihin ja palkkaukseen liittyviä kysymyksiä. Lisäksi työttömille ja yrittäjille on omia kysymyksiä. Yleensä vastaajia on noin 10 000. Tutkimuksella saadaan tietoa siitä, miten tekkiläisillä menee työmarkkinoilla. Lisäksi sen pohjalta teemme palkkatilastomme ja myös Palkkanosturin tiedot perustuvat siihen.

Tutkimustyön lisäksi annan jäsenille henkilökohtaista palkkaneuvontaa, yleensä sähköpostitse tai puhelimitse. Minuun tai muihin palkkaneuvontatiimiläisiin voi ottaa yhteyttä, jos on vaikka hakemassa uutta työpaikkaa ja miettii sopivaa palkkatoivetta tai kaipaa neuvoja palkkaneuvotteluun, esimerkiksi vinkkejä siihen, miten palkasta kannattaisi puhua työnantajan kanssa.

Tyypillisin tilanne, jossa otetaan yhteyttä, on juuri uuden työpaikan hakeminen ja siihen liittyvän palkkapyynnön pohdinta. Tätä miettivät kaikenikäiset jäsenet kaikissa uran vaiheissa, ei vain vastavalmistuneet ensimmäistä paikkaa hakiessaan. Toinen tyypillinen tilanne on ulkomaille lähteminen, silloin saatetaan kysyä kohdemaan palkkatasosta. Ostamme jäsentemme käyttöön ulkomaiden palkkatietoja, joiden perusteella voimme neuvoa eri maiden palkka-asioissa. Jonkun verran meihin otetaan yhteyttä myös silloin, kun on saatu ylennys ja mietitään, paljonko palkkaa pitäisi saada jatkossa.

Näiden ohella olen mukana YTN:n toiminnassa tutkijana tutkijaryhmässä ja eri alojen taustaryhmissä. Me esimerkiksi kokoamme eri liittojen työmarkkinatutkimukset yhteen ja teemme niistä tilastoaineiston, josta eri alojen neuvottelijat ja muut toimijat saavat omasta alastaan taustatietoa, vaikka neuvotteluiden tueksi.

Työni ei välttämättä ole kaikkein tyypillisin tutkijan työ, koska tässä yhdistyvät tutkijan työ ja jäsenpalvelu. Ne antavat hyvällä tavalla vastapainoa toisilleen.

Miten työsi näkyy jäsenillemme?

Parhaiten työni näkyy niille jäsenille, jotka ottavat yhteyttä palkkaneuvontaan tai käyttävät meidän palkkatilastoja tai palkkasuosituksia. Esimerkiksi TEKin nettisivuilla on paljon erilaisia tilastoja käytettävissä. Ja Palkkanosturi on tietysti näkyvä osa tätä työtä. Lisäksi TEK-lehteen ja meidän somekanaviin tehdään juttuja tutkimusten tuloksista, ne näkyvät sitäkin kautta.

Tietysti tutkimustuloksia hyödynnetään myös TEKin edunvalvonnassa ja vaikuttamistyössä. Jos on jokin ajankohtainen asia, mihin halutaan vaikuttaa tai ottaa kantaa, niin saatetaan katsoa työmarkkinatutkimuksesta, että miten tämä asia meidän jäsenillä menee. Saadaan faktapohjaa siihen työhön.

Mikä motivoi sinua? ​

Onhan se aina motivoivaa, kun saa jäsentä autettua jossain asiassa. Palkkaneuvonnasta olemme saaneet paljon hyvää palautetta.

Sitten on tietysti motivoivaa tuottaa sellaista tietoa, jota tarvitaan. Tätä tietoa ei oikein muualta ole saatavilla, kuin näistä meidän omista tutkimuksista. Voi sanoa, että meillä on parhaat tiedot esimerkiksi tekkiläisten palkoista. Olen myös ylpeä siitä, että meillä TEKissä tehdään omaa tutkimusta työelämän asioista. Tietysti tutkimuksia voisi myös ostaa tai tilata, mutta kun tätä tehdään oman talon väellä, niin ollaan jo valmiiksi tuttuja monien asioiden kanssa, jotka pitää ottaa huomioon tutkimusta tehdessä.

Täällä tehdään työtä paremman työelämän puolesta, se on myös motivoivaa, kun miettii laajemmasta perspektiivistä.

Mikä on TEKissä parasta?

Ensimmäisenä tulee mieleen mukavat työkaverit. Lisäksi TEKissä on paljon erilaista osaamista eri aloilta. Onhan tämä myös näköalapaikka järjestömaailmaan ja edunvalvontatyöhön. Itse olen tullut järjestömaailman ulkopuolelta tänne, niin on ollut mielenkiintoista tutustua tällaisiin asioihin.

Avainsanat: