Henkilöitä Turun Aurum-rakennuksen edessä.

Turku

Tutustu Turkuun teekkarikaupunkina.

Missä opiskellaan?

Turun yliopisto www.utu.fi/fi/yliopisto

Åbo Akademi www.abo.fi

Yhteisöt

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) www.tyy.fi

Åbo Akademis Studentkår www.studentkaren.fi

Killat

Teekkarikomissio / Teknologkomissionen

Paikkakunnan top 3 -tapahtumat

1. Eldprowet

 • Milloin? 29.4.
 • Kenelle? Fukseille
 • Mitä tapahtuu? Fuksit joutuvat osoittamaan tiukan kahdeksan tunnin rastikierroksen aikana teekkarikelpoisuutensa. Ilman tätä suoritusta ei lakkia saa Wappuna! Kierroksella fuksi tutustuu kaikkiin turkulaisiin teekkarikiltoihin heidän perinteisillä rasteillaan. Myös vanhat pääsevät osallistumaan rastien järjestämiseen.
 • Järjestäjä: Teekkarikomissio ja kaikki Turun teekkarikillat sekä joukko muita sidosryhmiä, mukaan lukien TEK
 • Mikä on parasta? Hullunhauskat rastitehtävät ja fuksien luovat ratkaisut niihin sekä muihin teekkareihin tutustuminen.
 • teekkariwappu.fi

2. FIA-Cup

 • Milloin? Lokakuu ja helmikuu
 • Kenelle? Teekkareille, jolla on jano ja kilpailuhenkeä
 • Mitä tapahtuu? FIA-Cup turnauksessa pelataan FIA-lautapeliä (Kimblen tyyppinen lautapeli) kahden hengen joukkueissa. Pelien voittajajoukkueet jatkavat pelaamista, kunnes lopullinen voittajapari on löytynyt. Pelinappuloiden sijaan käytetään shottilaseja, jotka täytetään kossu-colalla, mikä tuo lisähaastetta peliin. Voittamiseen tarvitaan siis sekä nokkeluutta että kestävyyttä. Tapahtuma järjestetään kaksi kertaa vuodessa.
 • Järjestäjä: Kemistklubben
 • Mikä on parasta? Turnaus on täynnä jännitystä ja yllättäviä tilanteita.
 • kemistklubben.abo.fi

3. Kääliösitsit 

 • Milloin? Wappu-viikolla
 • Kenelle? Kääliöille
 • Mitä tapahtuu? Kääliö on lyhenne sanoista Känni Ääliösitsit. Teekkari laulaa mieluummin kuin hyvin, ja näillä sitseillä käyttää myös viisasten juomaa samoin. Näiden sitsien jälkeen harvoin kuulee sanonnan ”oispa kaljaa”.
 • Järjestäjä: Digit ja Nucleus
 • Mikä on parasta? Laulut!
 • teekkariwappu.fi

Teekkarit Turusssa

Turussa teekkarikulttuuria on edustanut pitkään yksinään Kemistklubben vid Åbo Akademi rf. joka on perustettu vuonna 1923. Vuonna 1999 alkaneiden tietotekniikan koulutusohjelmien myötä turkulaisten teekkarikiltojen määrä kolminkertaistui. Åbo Akademille perustettiin Datateknologerna vid Åbo Akademi rf ja Turun yliopisto sai ensimmäisen teekkariainejärjestönsä, Digit ry. Vuonna 2007 alkoi Turun yliopistossa biotekniikan DI-koulutus ja Turku sain neljännen teekkarikiltansa, Nucleus ry:n. Vuonna 2020 Turun yliopistossa alettiin kouluttamaan kone- ja materiaalitekniikka, joille perustetiin loppuvuodesta omat kiltansa, Machina ry ja Adamas ry.

Åbo Akademin killoissa puhutaan pääosin ruotsia ja Turun yliopiston killoissa suomea. Molempien yliopistojen teekarikiltojen yhteistyön helpottamiseksi perustettiin vuonna 2000 Teekkarikomissio, jonka jäseniä ovat kaikki turkulaiset teekkarikillat. 

Wapun ilosanomaa jakavat wappulehdet Pönkeli ja Tekniska Åtgärderin wappuversio Tarvliga Avsikter. Pönkeli on Turun yliopiston teekkareiden toimittava vuosittain ilmestyvä lehti, joka ilmestyy vuosittain erilaisissa formaateissa. Pönkelin edeltäjä Pilde & Napander julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Lehden tekoa koordinoi wappulehtitoimikunta ja sen tuottama voitto ohjataan Wapun järjestelyihin. 

Turkulainen teekkariwappu alkaa maaliskuun lopussa teekkarikiltojen yhteisillä Wapunaloitusbileillä. Pari viikkoa ennen varsinaista wappua meno alkaa tiivistyä: ohjelmassa on muun muassa bileitä ja sitsit. Fuksikasteen virkaa hoitaa rastikierros Eldprovet. Ne fuksit, jotka läpäisevät kierroksen ja korkeakoulukohtaiset tavoitteet kunniakkaasti, saavat teekkarilakin wappuaattona Yliopistonmäellä. Lakit painetaan päähän Vartiovuorenmäellä klo 18, jonne marssitaan lippukulkueena.

Turkulainen teekkarilakki on pyöreä ja tupsun nauha alkaa lakin reunasta. Turun yliopistossa opiskelevilla teekkareilla on ylioppilaskunnan kultainen kokardi lipan yläpuolella ja lakissa on sinivalkoinen vuori. Åbo Akademin lakissa vuori on keltamusta ja kokardina toimii ÅAS:n lyyra.

TYY:n kuntanauha on sinivalkoinen. Sitä voivat käyttää ylioppilaskunnan hallituksen ja edustajiston varsinaiset jäsenet sekä toimihenkilöt. Se voidaan myöntää myös ansioituneille muille toimijoille. Åbo Akademis Studentkårin kuntanauhan värit ovat keltainen ja musta ja sitä saavat käyttää kaikki ylioppilaskunnan jäsenet. Nauhoja käytetään ensisijaisesti vuosijuhlissa. Teekkarikilloilla ja teekkarikomissiolla on lisäksi omat nauhansa.