YTN:n Porokari: Wärtsilän irtisanomisilmoitus käsittämätön

|
Uutinen
Kuuntele

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari pitää Wärtsilän ilmoitusta yt-neuvottelujen aloittamisesta täysin käsittämättömänä.

– Yritys ilmoittaa 600 työpaikan vähentämisestä samaan aikaan kun yrityksen tulos paranee ja liikevaihto sekä -voitto kasvavat. Taas tuli yksi esimerkki irtisanomisen helppoudesta ja yritysten välinpitämättömästä asenteesta henkilöstöä kohtaan. Pitää muistaa, että hyvä tulos on syntynyt henkilöstön työn tuloksena, Porokari sanoo.

Wärtsilä ilmoitti tänään aloittavansa Marine Solutions-liiketoiminnassa yt-neuvottelut 600 henkilön vähentämiseksi. Suomessa on uhattuna 160 työpaikkaa. Yritys perustelee vähennystarvetta laiva- ja merialan heikentyneellä markkinatilanteella.

– Wärtsilän ei ole syytä irtisanoa Suomesta ensimmäistäkään työntekijää. Yritys on siinä kunnossa ja Service-liiketoiminnan näkymät niin hyvät, että tarvetta väen vähentämiseen ei ole, Porokari toteaa.

– Myös ilmoituksen ajankohta on hämmästyttävä. Yt-neuvottelut on määrä aloittaa syksyllä, mutta Wärtsilä halusi ajoittaa ilmoituksen yt-neuvottelujen aloittamisesta keskelle parasta loma-aikaa.

Porokarin mukaan mahdollisissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa irtisanomissuojan parantaminen on oltava asialistan kärkipäässä. Hänen mielestään ei voi olla niin, että elinkeinoelämä samaan aikaan irtisanoo surutta väkeä ja sanelee yksipuolisesti yhteisopimusneuvottelujen agendan.

– Väkisinkin herää kysymys, valmistautuuko elinkeinoelämä jo etukäteen paljon puhuttuun työajan pidentämiseen vähentämällä urakalla väkeä ja teettämällä työt koko ajan pienemmällä porukalla, Porokari jatkaa.