YTN: Suomen metsäteollisuudessa tehdään pitkää päivää

|
Uutinen
Kuuntele

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari ei usko väitteisiin, että Suomen metsäteollisuudessa tehtäisiin vähemmän työtunteja kuin Saksassa.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen totesi 7.4.Ylen aamu-tv:ssä, että Suomen metsäteollisuudessa tehtäisiin vuodessa 150 työtuntia vähemmän kuin Saksassa.

– OECD:n vuoden 2013 tilastotiedot koko teollisuudesta osoittavat kuitenkin päinvastaista. Saksan teollisuudessa tehdään keskimäärin lyhyempää työpäivää kuin Suomessa, sillä täällä teollisuudessa vuosityöaika on keskimäärin 123 tuntia pidempi, Porokari sanoo.

Yksinomaan metsäteollisuutta koskevia tuoreita OECD:n tilastoja ei ole saatavissa, vaan viimeiset vertailut ovat vuodelta 2007. Tuolloin vuotuiset työajat olivat varsin lähellä toisiaan. Saksassa tehtiin puutuoteteollisuudessa 52 työtuntia enemmän kuin Suomessa, mutta kemiallisessa metsäteollisuudessa Suomessa taas 149 työtuntia enemmän kuin Saksassa.

Ylemmät toimihenkilöt tekevät ylityöt useimmiten ilmaiseksi

– Väite Suomen lyhyemmistä työajoista ei pidä paikkaansa myöskään ylempien toimihenkilöiden osalta. Heidän työviikkonsa venyvät YTN:n selvitysten mukaan 42,2 tuntiin per viikko, joten vuotuinen työaika on 2 000 tunnin luokkaa. Lisäksi ylityöt tehdään useimmiten ilmaiseksi, Porokari muistuttaa.

Pesosen puheiden taustalla vaikuttaneekin tarve selittää Saksan teollisuudessa maksettuja palkankorotuksia, jotka ylittävät selkeästi Suomen tason.