YTN: Palkkasopu kädenojennus nuorille

|
Uutinen
Kuuntele

Työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuoden palkankorotuslinjan hyötyjiä ovat työuran alussa olevat nuoret, arvioi Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari.

– YTN haluaa hyväksyessään neuvottelutuloksen painottaa palkankorotuksissa nuoria. He ovat elämäntilanteessa, jolloin jokainen euro on tarpeen etenkin nyt, kun hallituksen leikkaukset kohdistuvat nuoriin ja lapsiperheisiin, Porokari sanoo.

Tänään saavutettu sopu palkankorotuksista nostaa työ- ja virkaehtosopimusten palkkoja 16 euroa kuukaudessa, kuitenkin vähintään 0,43 prosenttia. Samalla sovittiin työnantajien ja palkansaajien työttömyysvakuutusmaksujen 0,5 prosenttiyksikön korotuksesta.

Yrityksiltä tekoja työllisyyden parantamiseksi

Porokari painottaa sopimuksen olevan todella maltillinen.

– YTN edellyttää erittäin maltillisen palkkalinjan vastapainoksi yrityksiltä tekoja työllisyyden parantamiseksi. Puheiden ja tyhjien lupausten aika on ohi, hän sanoo.

YTN on pettynyt siihen, että yrityksestä huolimatta sopimuksettomat alat jäivät jälleen neuvottelutuloksen ulkopuolelle. Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsoi sen jäsenliittojen sopivan itsenäisesti sopimuksettomien alojen sopimukset, eivätkä he voi vaikuttaa asiaan.

– Lähdemme siitä, että kaikilla aloilla käydään palkankorotusneuvottelut ja sopimukset tehdään jokaisen jäsenen osalta asianomaisen EK:n jäsenliittojen kanssa. Kyllä palkkasovun ja palkankorotusten on koskettava kaikkia, myös sopimuksettomia aloja, Porokari toteaa.
 

Lue myös muut aiheeseen liittyvät uutiset: