YTN mukaan palkansaajien EU-edunvalvontaan

|
Uutinen
Kuuntele

Suomalaisten palkansaajien Brysselin-edustusto FinUnions jatkaa vuodenvaihteessa uusin voimin.

Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN liittyy SAK:n ja STTK:n rinnalle edustuston ylläpitäjiin.
 
YTN:n puheenjohtaja ja TEKin toiminnajohtaja Heikki Kaupin sanoo, että järjestö haluaa varmistaa FinUnionsin jäsenyyden kautta, että ylempien toimihenkilöiden eduista pidetään myös jatkossa huolta EU:ssa.
 
– Lisääntyvä osa työ- ja elinkeinoelämän sääntelystä tulee Euroopan unionista. On tärkeää olla edustettuna paikan päällä, jos haluaa vaikuttaa valmisteluun.
 
YTN edustaa 22:ta Akavan jäsenliittoa ja yhteensä noin 160 000 palkansaajaa.
 
FinUnionsin toimiston johtajaksi kaudelle 2017–2019 on valittu Aleksi Kuusisto (38). Hän siirtyy tehtävään SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntijan paikalta.
 
Kuusisto peräänkuuluttaa työllisyyttä vahvistavia ratkaisuja Euroopan unionin sekä talous- ja rahaliitto EMUn ongelmiin.
 
– Suunnitteilla olevat EMUn uudistaminen ja sisämarkkinoiden syventäminen voivat vahvistaa Suomen palkansaajien työllisyyttä ja palkkatasoa. Tämä edellyttää tehokasta edunvalvontaa Brysselissä.
 
Aleksi Kuusisto on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti ja Master of Arts in European Industrial Relations. Hänen lisäkseen FinUnionsissa työskentelee tiedottaja Tiina Huotari.
 
FinUnionsin nykyisen johtajan Pekka Ristelän kolmivuotiskausi päättyy vuoden lopussa. Ristelä palaa tammikuussa SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntijaksi.
 
Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK perustivat yhteisen edustuston Brysseliin vuonna 1991. Akava ilmoitti syyskuussa irtautuvansa edustuston toiminnasta ensi vuoden alussa.
 

Suomalaisedustus myös teollisuuden ammattiliittojen toimistoon Bryseliin

​Akavalaiset liitot TEK ja Insinööriliitto sekä STTK:lainen ammattiliitto PRO päättivät aiemmin syksyllä käynnistää projektin toimihenkilötyön kehittämiseksi ja tiivistämiseksi eurooppalaisessa teollisuuden ay-liikkeessä.

Tätä varten liitot lähettävät työntekijän industriAll Europen (IAE, teollisuuden ammattiliittojen eurooppalainen federaatio) sihteeristöön Brysseliin ajalle 1.1. – 31.7.2017. Tehtävään siirtyy johtaja, VTM Ari Åberg TEKistä.

Åbergin tehtävänä on muun muassa  IAE:n toimihenkilötyön organisointi ja kehittäminen sekä siihen liittyvä edunvalvonta. Tehtävässään hän toimii yhteistyössä mm. koulutettujen toimihenkilöiden Eurocadresin sekä FinUnionsin kanssa.

Åberg on toiminut vuosina 2007-2010  FinUnionsin johtajana Brysselissä