Vinssi kirkastaa käsityksen omista kyvyistä

|
Uutinen
Kuuntele

Työttömiä tukevassa Vinssi-ryhmässä oppii brändäämään itsensä. Samassa veneessä olevilta saa myös tukea ja kannustusta.

Varsinais-Suomen alueen korkeakoulutetuille apua työnhakuun tarjoavat itseohjautuvat Vinssi-ryhmät. ­Ryhmät toimivat Urapurje-työllistämisprojektin suojissa Turussa ja pian myös Salossa. Toimintaa rahoittaa Varsinais-Suomen TE-toimisto.

– Parhaillaan pyörii kolme vertaistukiryhmää, ja kohta Salossa käynnistyy kaksi lisää, Vinssin projektikoordinaattori Otto Kanervo kertoo.

Toiminnalle on tarvetta ja kysyntää. Vaikka työllisyystilanne Varsinais-Suomessa on kohenemassa, niin korkeasti koulutettuja on edelleen työttöminä.

– Korkeakoulutettujen työllisyystilanne näyttää paranevan hyvin hitaasti, ja esimerkiksi tekniikan akateemisille tarjolla olevissa paikoissa vaatimukset ovat kovat, Kanervo kertoo.

Työnantajat vaativat useimmiten täsmäosaamista. Projektikoordinaattorin mielestä kriteerit ovat joskus turhankin tiukat.

– Huonossa työllisyystilanteessa on totuttu siihen, että hakijoiden joukosta löytyy se täydellinen osaaja. Monista tehtävistä selviäisi kuitenkin mainiosti kunnollisen perehdytyksen tai koulutuksen tuella, Kanervo arvelee. 

Moni törmää myös ikärasismiin.

– Viisikymppinen saattaa vielä työllistyä, mutta 55 ikävuoden jälkeen tilanne hankaloituu. Toisaalta on myös niin, etteivät kokeneet asiantuntijat tai johtajat ole aina valmiita ottamaan vastaan ihan mitä tahansa työtä. Ihmiset haluavat osaamistaan vastaavia tehtäviä.

Anna positiivisuuden loistaa

Kanervon mielestä Vinssiin osallistuminen auttaa erityisesti oman osaamisen tunnistamisessa, lisäksi ryhmässä saa tukea ja kannustusta.

Vinssin käynyt ja viime kesänä myös yhden Vinssi-ryhmän vetäjänä toiminut DI Dino Nerweyi on projektikoordinaattorin kanssa samaa mieltä: vertaistuki kantaa!

– Aidossa vertaisryhmässä tunnelma on avoin ja rento, ollaan kaikki samanarvoisia.

Nerweyin mielestä itsetunto vahvistuu ja oma osaaminen hahmottuu helpommin, kun viralliseen byrokratiaan helposti liimautuva ahdistavuus ja alentuvuus ovat poissa kuvioista.

– Katselin Vinssi-ryhmääni ja ihmettelin, miksi nämä huippuammattilaiset ovat ilman työtä. Nyt kyllä kehitetään menetelmä, jolla saadaan meille kaikille työpaikat, hän kertoo miettineensä.

Nerweyi kannusti joukkoaan brändäämään itsensä ja tekemään hakemuksia, joista loistaa positiivisuus.

– On luotava itsestä imago, joka vastaa haettavaa tehtävää. Siinä voi turhan sovinnaisuuden unohtaa ja jättää myös työn kannalta epäolennaiset asiat omaan arvoonsa.

Hän pitää tärkeänä myös työttömyyden stigmasta irrottautumista.

– On uskottava, ettei työttömyys johdu itsestä, vaan on ollut huono tuuri tai omaa koulutusta vastaavia töitä ei vain yksinkertaisesti ole. Kerätkää itseluottamusta, hän kannustaa.

Itsekin työttömäksi jäänyt ja Vinssi-koulun käynyt Nerweyi tietää, että ryhmästä tulee myös kritiikkiä – kannustuksen hengessä.

–  Opin muun muassa sen itselleni vaikean asian, että työnhaussa on kehdattava käyttää suhteita. Verkostoista ja kontakteista kannattaa ottaa kaikki irti.

Nerweyin mielestä Vinssin parasta antia ovat mahdollisuus käsitellä vaikeita asioita, tuulettaa turhautumiaan ja iloita yhdessä hyvistä hetkistä.

– Jokaista onnistumista kannattaa juhlia, hän muistuttaa.

Uutta tulossa

Viime vuonna itseohjautuviin Vinssi-ryhmiin osallistui 120 henkilöä. Osallistujien työllistymisprosentti vaihteli 30:stä 40:een. Esimerkiksi Nerweyin ryhmässä yhdeksästä osallistujasta viisi sai töitä.

Suosittu Vinssi jatkaa ja laajenee, mutta ihan uuttakin ohjelmaa Varsinais-Suomessa työtä etsiville on luvassa

– Suunnitelmissa on käynnistää Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa ”tulevaisuustyöpajoja”. Muutakin vinssiläisiä tukevaa toimintaa järjestetään aina mahdollisuuksien mukaan, Kanervo kertoo. 

Nerweyi ja Kanervo harmittelevatkin sitä, ettei aktiivimallissa lasketa Vinssin kaltaista toimintaa työttömän hyväksi.
 

Avainsanat: