Verkostoista ja valmistautumisesta varmuutta työnhakuun

|
Uutinen
Kuuntele

Työhaastatteluun voi valmistautua. Ota selvää työnantajasta ja harjoittele etukäteen todennäköisiä haastattelukysymyksiä.

Verkostoilla työelämään -ilta kokosi Lappeenrannan Kehruuhuoneelle noin 60 vastavalmistunutta tai opintojensa loppusuoralla olevaa TEKin jäsentä, TEKin edustajia ja huippupuhujia. Puhujien ydinsanoma oli selkeä: paneudu ennen työhaastattelua taustatyöhön – se maksaa itsensä takaisin. Verkostoidu, mutta älä tyrkytä itseäsi, ja pysy rehellisenä sekä itsellesi että työnantajalle.

Keskity yksityiskohtiin – se kannattaa

TEKin uravalmentaja Riku Rimmi on vuonna 2000 Otaniemestä valmistunut diplomi-insinööri, jolla on 17 vuoden työkokemus. Sen aikana hän on toteuttanut tuhansia työhaastatteluita ja rekrytointeja muun muassa Nokialle.

Rimmin neuvot ovat selkeät: työhaastatteluun ei tule lähteä löysin rantein, vaan pieneltä tuntuvilla yksityiskohdilla on valtava merkitys kilpajuoksussa unelmien työpaikkaan.

- Pysy realistisen optimistisena, sillä positiivinen tunnetila välittyy haastattelupöydän toiselle puolelle. Pohdi etukäteen, miten vastaat todennäköisimpiin haastattelukysymyksiin, ja myös harjoittele vastauksiasi ääneen. Ota selvää työnantajasta: kiinnostus juuri kyseistä yritystä ja tehtävää kohtaan on välttämätöntä, ja sen tulee myös välittyä rekrytoijalle. Panosta myös kysymyksiin, joita haluat itse esittää. Niiden tulisi olla fiksuja ja oivaltavia.

Rimmi korosti myös rehellisyyden merkitystä.

- Jännittäminen on ymmärrettävää ja suotavaakin, mutta työhaastattelussa ei kannata ruveta vetämään roolia. Omasta osaamisesta ei tule valehdella eikä sitä saisi liioitella. Luottamuksen rakentuminen kestää monesti hyvinkin pitkään, mutta sen menettäminen parissa sekunnissa onnistuu keneltä tahansa.

Riku Rimmi

Teknillisistä seuroista tekemistä ja tuttavia

Vuodesta 1995 UPM:llä erilaisissa tehtävissä työskennellyt Risto Varala kertoi omasta urapolustaan ja kehotti kaikkia teekkareita liittymään oman paikkakunnan teknilliseen seuraan. Seurat tuottavat jäsentensä toiveiden mukaisesti tekemistä ja ohjelmaa, ja ne ovat oivia yhteisöjä verkostoitumiseen.

Varala myös motivoi tulevaisuuden osaajia luottamaan itseensä sellaisena kuin on.

-Hyvän tyypin tunnistaa silmiin katsomisesta. Kukaan ei voi olla täydellinen, tärkeintä on olla rehellinen omista puutteistaan.
Risto Varala

Verkostoituminen on helppoa, kun on jotain mitä antaa

DI Karla Nieminen, Jäänmurtajat Oy:n vuorovaikutusguru, tiivisti verkostoitumisen avainasiat viiteen askeleeseen. Hän tietää mistä puhuu, sillä on itsekin lähtenyt nollasta ja kulkenut pitkän matkan huipputason verkostoitujaksi. Niemisen neuvot ovat edistyksellisiä mutta käytännössä hyväksi todettuja.

- Anna ja tee palveluksia – ne palautuvat kyllä takaisin. Älä oleta, että kaikki verkostoituminen olisi tuloksellista: verkosto koostuu lukuisista palasista, joista mikä tahansa saattaa olla se tärkein. Ota vastuu yhteyden pitämisestä, tee taustatyö huolellisesti ja yllätä mahdollinen työnantaja tekemällä turhaa työtä.

Karla Nieminen

Vinkit käyttöön

Vieraina olleet energiatekniikan tuoreet osaajat Santeri Pöyhönen ja Joni Kemppi pitivät iltaa antoisana ja uskoivat, että jaettuja vinkkejä voi varmasti hyödyntää ihan käytännön työnhaussa.

Molemmat ovat löytäneet yliopiston kautta itselleen työpaikat. Pöyhönen on kesäkuussa valmistuttuaan jäänyt tekemään töitä yliopistolle.  Kemppi työskentelee pienemmässä yliopistolta lähtöisin olevassa spin off -konsulttifirmassa.

- Oli hyvä, että verkostoitumisen check list kerrattiin, ja käytiin läpi sinällään ennestään tuttua asiaa. Kun itse olen päässyt yliopistolle töihin, siellä on ollut helppo pysyä. Mutta kyllä siellä tutustuu uusiin ihmisiin ja sitä kautta voi löytää uudenlaisia ongelmia, joita voi päästä ratkaisemaan. Myös yritysvierailuihin olen päässyt osallistumaan, ja sillä tavalla verkostoitumaan, Pöyhönen kertoo.

Kemppi on samoilla linjoilla, vaikka verkostoituminen tuntuukin hieman ahdistavalta.

- Verkostoitumiseen liittyen esitettiin hyviä pointteja. Se on kuitenkin itselleni pieni mörkö, ja käytännön tasolla neuvojen noudattaminen voi olla vaikeaa.

Kemppi on kuitenkin aikaisemmin onnistunut saamaan työpaikkoja verkostojen avulla, ja ainakin yhden tämän illan neuvoista hän on toteuttanut myös käytännön tasolla: periksiantamattomuuden.

- Otin yhteyttä pomoon ja soittelin niin pitkään, ettei pomo voinut muuta kuin todeta, että vähemmällä vaivalla pääsee, kun ottaa minut töihin. Toki verkostostakin oli siinä mielessä hyötyä, että firmassa jo sisällä ollut vanhempi kaveri toimi puolestapuhujana.

Santeri Pöyhönen ja Joni Kemppi

Illan isäntinä toimivat TEKin opiskelijakenttäasiamies Essi Puustinen ja Lappeenrannan alueasiamies Saku Laapio, jotka kertasivat TEKin työelämään astuville tarjoamat palvelut. Myös lakimies Anna Kallio muistutti, millaisissa lakiasioissa TEK tarpeen vaatiessa mielellään auttaa.

TEKin lakimies Anna Kallio keskellä verkostoitujia.

Heti havaittiin, etteivät opit olleet menneet kuuroille korville: osa vieraista päätti kotiin lähtemisen sijaan hyödyntää tarjoutuneen tilaisuuden ja jatkaa verkostoitumista.