Unikorni farkkuidealle – ”Välillä taso heikko, tänään ei"

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin ja Ekonomien opiskelijoille suunnatun Unikorni -yrittäjyyskilpailun voitti Tampereen yliopistossa opiskeleva Moona Kansasen Piece Of Jeans.

Viisi opiskelijatiimiä pitchasi liikeideoitaan TEKin ja Ekonomien opiskelijoille suunnatun Unikorni -yrittäjyyskilpailun finaalissa 20. marraskuuta Helsingissä. Panokset olivat kovat, sillä voittajalle oli luvassa 4 000 euron rahapalkinto, minkä lisäksi finalistien kesken jaettiin Fondian 5 000 euron arvoinen startup-paketti sekä Hansdotterin 2 500 euron arvoinen brändäysworkshop. Ja jos oikein hyvin menisi, voisi joku tuomareista lähteä vaikka tiimin rahoittajaksi. 

Alkukarsinnan kautta Leijonan luola -tyyliseen finaaliin oli selvittänyt tiensä viisi tiimiä. Ne yrittivät kukin vuorollaan vakuuttaa liikeideansa erinomaisuuden tuomaristolle, jonka muodostivat kokeneet yrittäjät ja sijoittajat Lennu Keinänen, Ilkka Lavas, Unna Lehtipuu ja Marko Parkkinen.

Tuomaristo ei päästänyt tiimejä helpolla, vaan esitti näille tiukkoja kysymyksiä. Osaan kysymyksistä oli osattu varautua. Tässä auttoi oman hyvän valmistautumisen lisäksi tiimeille alkukarsinnan ja finaalin välillä tarjottu kokeneiden mentoreiden apu.

Tuomariston valinta ei ollut helppo, vaan se mietti valintaansa tiukasti. Markko Parkkinen tiivistikin kilpailun tason osuvasti: ”Välillä taso on heikko, tänään ei ollut. Kun akateemiset ihmiset lähtevät yrittäjiksi, jälki on huikea”.

Pitkän pohdinnan jälkeen voittajaksi ja 4 000 euron pääpalkinnon saajaksi julistettiin Tampereen yliopistossa opiskelevan Moona Kansasen Piece Of Jeans, joka tekee käsityönä uusia, persoonallisia ja uniikkeja farkkutuotteita sataprosenttisesti kierrätetyistä farkuista. Lopputuote on ekologinen vaihtoehto, jolla hyödynnetään kuluttajien ylijäämää ja vähennetään hävikkiä.

Moona Kansasen ekologinen vaihtoehto puri tuomaristoon.

Fondian Startup -paketin tuomaristi kohdisti Oulun yliopistosta tulevien Aleksi Poropudaksen ja Mikko Järveläisen edustamalle Carbon Deedille, jonka liikeidea on paitsi ajankohtainen, myös tärkeä. Carbon Deed tarjoaa hiilidioksidikompensaatiota yrityksille ja yksityishenkilöille istuttamalla puita käyttämättömälle maa-alalle, kuten entisille maatalousmaille ja turvetuotannosta poistuneille suonpohjille.

Hansdotterin bärndäysworkshopin sai Cryptic Cargo, joka on kehittänyt maailman ensimmäisen aidosti siirrettävän, itseohjattavaan pakohuone-elämykseen, joka koostuu pakopeliesineillä täytetystä matkalaukusta ja älypuhelinsovelluksesta. Elämyspaketti tuo pelaajille aidon escape room -pelin tunteen missä tahansa, vaikka kavereiden kesken järjestettävissä pikkujouluissa omassa kodissa. Kehittäjiensä Laura Aaltosen ja Max Sandbergin mukaan pelit ovat niin helppokäyttöisiä, että niitä voi kuka tahansa pelata itsenäisesti, mutta tarvittaessa niille on tarjolla myös pelinohjausta. Tuomarit pitivät konseptia jopa huimana. 

Palkintojen ulkopuolelle jäi kaksi tiimiä, joiden töissä tuomaristo näki kuitenkin suuria mahdollisuuksia. LUTin Joonas Heinosen ja Juho Heiskasen Pikadev on kehittänyt rekrytointialustan parantamaan ohjelmistokehittäjien työllistymistä. Joonas on Unikorni-konkari, sillä hän oli mukana myös viime vuonna. Silloin ei menestystä tullut ja tällä kertaa hän onkin panostanut enemmän. Pikadev on onnistunut saamaan yhteistyökumppanikseen jo yli 60 yritystä eli ihan tosimielellä ollaan liikkeellä. 

Toinen varsinaisten palkintojen ulkopuolelle jäänyt tiimi oli niin ikään LUTista lähtöisin oleva Emilia Rissasen ja Eerika Jokelaisen Ele Consultation, joka tarjoaa digitaalisen markkinoinnin palvelualustan yrityksille, freelancereille sekä kaikille digitaalisen markkinoinnin myyjille ja ostajille. Alustalla hyödynnetään korkean tason teknologiaa, jolla parannetaan läpinäkyvyyttä ja turvallisuutta osapuolien välillä. Alusta yhdistää digitaalisen markkinoinnin ja teknologian. 

Unikorni-yrittäjyyskilpailu järjestettiin nyt toisen kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen, tehdä näkyväksi opiskelijayrittäjyyttä ja tuoda esille sitä, että TEK ja Ekonomit panostavat myös yrittäjyysasioihin, ovat kiinnostuneita tästä ryhmästä ja haluavat auttaa heitä eteenpäin.

Kilpailu järjestetään myös ensi vuonna, joten jos sinulla on kaupallistettavissa oleva idea, jolla haluaisit mukaan, seuraa kevään mittaan julkaistavaa aikataulua osoitteessa www.unikorni.fi. Aivan alkuvaiheen ideallakin voi osallistua, joskin pidemmälle hiottu idea todennäköisesti pärjää paremmin.

Osallistumalla kilpailuun pääset kehittämään liikeideaasi, pitchaus-taitojasi ja luomaan verkostoja. Ja parhaassa tapauksessa voit löytää rahoituksen liikeideasi kaupallistamiseen.