Ulottuuko tietoturva toimistosi ulkopuolelle?

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Tietoturva ei katso aikaa eikä paikkaa – muista turvallinen työnteko myös etätöissä!

Etätöissä työn tekemisen tavat ovat usein joustavampia ja rennompia kuin toimistolla. Tietoturva ei kuitenkaan katso aikaa eikä paikkaa. Muistamalla pari keskeistä periaatetta teet työsi turvallisesti myös toimiston ulkopuolella.

  • Älä kytke työlaitteita wifi-verkkoihin, jotka eivät vaadi salasanaa kirjautumiseen. Tällaisten avointen verkkojen kautta puhelimeesi tai tietokoneeseesi voivat päästä käsiksi muutkin kuin sinä. Käytä sen sijaan oman puhelimesi verkkoyhteyttä – se on aina suojattu. Voit käyttää myös salasanalla suojattuja, luotettavia wifi-verkkoja. Hyviä vinkkejä wifin turvalliseen käyttöön löytyy Ylen Digitreeneistä.
  • Varmista, etteivät muut ympärillä olevat henkilöt näe henkilötietoja tai muita salassa pidettäviä tietoja näytöltäsi tai papereistasi. Kannettavaan tietokoneeseen voi hankkia näytönsuojuksen, joka estää ohikulkijoita näkemästä näyttöäsi. Muista hoitaa myös puhelut muiden kuulematta, jos aihe sitä vaatii.
  • Lukitse tietokoneesi aina kun poistut sen ääreltä, esimerkiksi kokouksessa tai koulutuksessa. Myös puhelimessa on syytä pitää jonkinlaista lukitusta, kuten sormenjälkeä tai avauskoodia.
  • Jos työpuhelimesi tai -tietokoneesi katoaa tai varastetaan, ilmoita siitä työpaikallesi välittömästi ja tee tarvittaessa rikosilmoitus. Jos laitteesi sisältää henkilötietoja, tulee huomioida GDPR:n edellyttämät toimenpiteet. Lisätietoa esimerkiksi tietosuojaloukkauksista löydät Tietosuojavaltuutetun sivuilta.
  • Kadonnutta puhelinta voi yrittää jäljittää. Useimmissa puhelimissa on valmiina jokin seurantasovellus, esimerkiksi Find my phone, jonka avulla puhelimen voi katoamistilanteessa yrittää paikantaa, lukita tai tuhota sisällön. Jos sovellusta ei ole, kannattaa sellainen ladata App Storesta tai Google Playsta.
Tietoturva on sekä sähköistä että fyysistä – pidä huoli niin verkkoyhteyksistä kuin näytönsuojuksista.

Muista kuitenkin, että tietoturvassa harvat asiat ovat yksiselitteisiä ja nämä ovat yleisluontoisia ohjeita – konsultoi siis aina oman työpaikkasi IT- tai tietoturva-asiantuntijoita ja tietoturvaohjeita näissä kysymyksissä.