Työolosuhteet kuntoon globaalisti sopimalla

|
Uutinen
Kuuntele

Tänään 7. lokakuuta vietetään Kunnon työn päivää. TEK tekee työtä sen eteen, että kunnon työ toteutuisi kaikkialla maailmassa.

Vaikka työntekijöiden perusoikeudet monissa teollisuusmaissa ovat jo kunnossa, niin säälliset työolot ja vaikkapa oikeus järjestäytymiseen ovat vielä unelmia esimerkiksi Kiinassa, Intiassa, Etelä-Koreassa tai Brasiliassa.

– On tärkeää iloita siitä, mikä suomalaisessa työelämässä on kohdallaan. On kuitenkin syytä muistaa, että kunnon työn ehdot toteutuvat vain harvalla työntekijällä maailmassa. Jokaisella on oikeus kunnon työhön ja elämiseen riittävään palkkaan, sanoo kenttä- ja järjestöyksikön johtaja Joel Salminen TEKistä.
 

Otetaan mallia muista Pohjoismaista

TEK on vaikuttanut kansainvälisten järjestöjensä ja verkostojensa kautta siihen, että työntekijöitä kohdeltaisiin oikeudenmukaisesti kaikkialla maailmassa.

Salminen huomauttaa, että Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa monet monikansalliset yritykset ovat solmineet ammattiyhdistysliikkeen kanssa eettisiä raamisopimuksia. Esimerkiksi Skanska, SCA, ThyssenKrupp, ISS, Statoil ja Ikea ovat sitoutuneet valvomaan, että työelämän perusoikeuksia kunnioitetaan koko toimittajaketjussa.

– Kansainväliset raamisopimukset – tai puitesopimukset – ovat uusi sopimustaso paikallisen ja kansallisen tason päälle. Ne takaavat perusoikeudet ja linjaavat pelisäännöt, missä tahansa yritys toimiikin, Salminen korostaa.

– Suomalaisista maailmalla toimivista yrityksistä ei vielä yksikään ole solminut tällaista raamisopimusta. Ne ovat tyytyneet omiin vapaaehtoisiin eettisiin julistuksiinsa, joita ei valvota, Salminen jatkaa.
 

Sopimusten toteutumista valvotaan

Raamisopimukset sisältävät oikeuden järjestäytyä ja neuvotella työehtosopimuksia, kohtuulliset palkat, säälliset työajat, turvalliset työolosuhteet ja vastuun alihankkijoista. Ne myös kieltävät syrjinnän ja lapsityövoiman käytön.

Olennaista on yhteinen valvonta, jossa työntekijöiden edustajat ovat mukana.

– Globaalisti ei ole kestävää, jos monikansalliset yritykset säästävät kustannuksista ja hakevat kilpailuetua työehtoja polkemalla. Yritysten tulisi nähdä eettinen tuotanto kilpailuetuna ja viestiä asiakkailleen aktiivisesti työntekijöiden oikeuksista ja tuotanto-olosuhteista, Salminen korostaa.
 

Mikä Kunnon työn päivä?
  • Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta juhlitaan hyvää työelämää ja mahdollisuutta vaikuttaa sen kehittämiseen. Kunnon työn päivää vietetään samaan aikaan arviolta 60 maassa. Suomessa teemapäivää vietetään jo kahdeksatta kertaa.
  • Kunnon työn päivän taustalla ovat SAK, Akava, STTK ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK sekä Työelämä 2020 -hanke.