Työllisyys- ja kasvusopimuksen soveltamisneuvottelut alkaneet

|
Uutinen
Kuuntele

Osa neuvotteluista jää kesän jälkeiseen aikaan, arvioi TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki.

Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät 15. kesäkuuta sopuun työllisyys- ja kasvusopimuksen (tykan) jatkosta 12 kuukaudella. Seuraavaksi liitot neuvottelevat tykan mukaisten palkankorotusten toteutuksesta työ- ja virkaehtosopimuksissa.

Palkkoja korotetaan 16 euroa mutta vähintään 0,43 prosenttia toisen sopimusjakson alusta alkaen.

TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäen mukaan soveltamisneuvotteluissa on tarkoitus edetä joutuisasti.

– Uskon, että neuvotteluista ei tule kovin monimutkaiset. Peruskirjaus palkkojen korotuksesta on selkeä, mutta korotuksen käyttäytyminen esimerkiksi erilaatuisten lisien ja palkkataulukoiden osalta voi vaatia hetken pohdintaa.

TEK neuvottelee työsuhteiden ehdoista ja palkkauksesta akavalaisten neuvotteluorganisaatioiden kautta. Yksityisellä sektorilla neuvottelujärjestönä on Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja julkisella puolella Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

Neuvottelurintamalla vilkasta

Hankamäen mukaan Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n tavoitteena on neuvotella ja hyväksyä kaikki merkittävimmät yksityisen puolen teollisuus- ja palvelualojen sopimukset viimeistään kesän jälkeen.

– Esimerkiksi kemianteollisuudessa ja ICT-aloilla neuvottelut ovat jo alkaneet. Joillakin aloilla neuvottelutulos saatetaan saada aikaan vielä ennen kesälomia, mutta useimmilla aloilla neuvottelut venyvät kesän jälkeiseen aikaan.

– Osa tekkiläisistäkin jäsenistä työskentelee työehtosopimuksettomilla aloilla, ja he jäivät neuvottelutuloksen ulkopuolelle. YTN:n tavoitteena on kuitenkin, että palkkasovun ja palkankorotusten on koskettava kaikkia.

Myös JUKO on aloittanut neuvottelut kunta-, valtio- ja yliopistosektoreilla. Kunnan ja valtion pöydissä tavoitteena on saada aikaa ratkaisu kesäkuun loppuun mennessä. Yliopistosektorilla aikaa ratkaisun löytämiseen on lokakuun 2015 loppuun saakka.

Neuvottelujen etenemisestä tiedotetaan TEKin, YTN:n ja JUKOn kotisivuilla.