Tutkimus: Valaistuksesta miljardisäästöt

|
Uutinen
Kuuntele

Aalto-yliopiston ja Mittatekniikan keskus MIKESin tutkijat ovat onnistuneet pienentämään valotehokkuuden mittausepävarmuutta kahdesta prosentista prosenttiin. Se vastaa noin neljän miljardin euron arvoista sähköenergian säästöä vuodessa.

Optisen radiometrian tarkimpia mittauksia voidaan hyödyntää esimerkiksi LED-valaisimien valotehokkuuden mittauksissa selvitettäessä, paljonko valovirtaa saadaan aikaiseksi käytettyä sähkötehoa kohti. Tarkkuutta on tähän asti rajoittanut sähkötehon ja valaistusvoimakkuuden määrityksen epävarmuus. Tutkijat ovat onnistuneet saamaan tarkempia tuloksia tutkimuksessa kehitettyjen erityisten mittalaitteiden avulla. Erityisesti LED-valaisimien valaistusvoimakkuuden luotettavuutta parantaa tutkimuksen tuloksena syntynyt PQED-detektori.
 
MIKESin ja Aalto-yliopiston tutkimus on johtanut optisen radiometrian parhaimman mittaustarkkuuden paranemiseen lähes kokonaisella kertaluvulla. Tulokset on saavutettu yhteiseurooppalaisissa projekteissa, joissa suomalaisilla on ollut johtava rooli: optisen tehon mittauksia kaikkien aikojen parhaimmalla tarkkuustasolla raportoitiin viime kesänä Metrologia-lehdessä.