Turun Tekniikan päivillä hiihdettiin ja lennätettiin haita
Tekniikan torin työpajoissa 31.10. pääsi hain lennättämisen lisäksi piirtämään kolmiulotteisesti ja vaikka rakentamaan oman robotin.
Turun Tekniikan päiville lähteminen oli tehty helpoksi vanhemmille: kun äiti ja isä halusivat kuuntelemaan Esko Valtaojan tai Mark Müllerin luentoa, oli lapset varmasti helppo houkutella mukaan kiinnostavien työpajojen avulla.
7-vuotias Valter Edgren on hiihtoretken jälkeen uupunut ja nälkäinen, mutta suostuu silti juttelemaan kanssani hetken sillä aikaa, kun hänen isänsä käy ostamassa heille munkit. Hiihtämään Edgren on päässyt yhdessä Tekniikan päivien lukuisista työpajoista: pelissä, jossa pelaaja katselee virtuaalista latua näytöltä ja ”hiihtää” kameran edessä.
– Oli tosi hauskaa, Edgren tuumaa reippaasti.
Hiihtopeli oli hänen suosikkiaktiviteettinsa tapahtumassa. Edgren haluaisi mielellään vastaavan pelin kotiinkin.
Työpajaa vetävä Heikki Wendelin kertoo, että Hiihtoretki on kehitetty Turun Ammattikorkeakoulun Game Labissa. Peli on tarkoitettu vanhusten kuntoutukseen, mutta Tekniikan päivillä se on ollut nuoremman yleisön suosikki. Työpajaan on jatkuvasti jonoa, ja uteliaat ohikulkijat jäävät seuraamaan näytön edessä hyppiviä pelaajia.
Kauko-ohjattavan voi koodata paremmaksi
On Edgren löytänyt muitakin hauskoja työpajoja. Testattavaksi pääsi ainakin uusi Oculus Rift -lasien avulla pelattava kauhupeli. Lisäksi eräs työpaja teki erityisen vaikutuksen: vakavoituen ja hiukan ylpeänä Edgren ilmoittaa päässeensä lennättämään haita.
Lentävä hai on Åbo Akademin vetämä työpaja. Opiskelijat ovat ostaneet kauko-ohjattavan kalailmapallon valmiina kaupasta ja parantaneet lentomukavuutta koodaamalla. Nyt haita voi ohjata PlayStation-peliohjaimella, joten kynnys kokeilemiseen on matala ja käyttö on helppoa.
Hai näkyy kauas ja kerää paljon huomiota. Tekniikan päivien sijoittaminen korkeaan ja avaraan ICT-Cityyn on tätä lentävää kalaa ajatellen nappivalinta. Aktiviteetin ohjaaja Wictor Lund koittaa huolehtia, ettei hai pääse innokkaiden lentokapteenien käsissä liitelemään yläkerroksiin, yleisöltä suljettuihin tiloihin. Hän kertoo, että tälle haille esiintyminen on arkipäivää: se on suosittu vetonaula Turun seudun messuilla ja muissa tapahtumissa.
Hieman isommille lapsille sopivista työpajoista yleisöä kerää 3D-piirtämiseen tarkoitettu kynä. Kynien kanssa messuja kiertänyt Pirita Eskola kertoo, että piirtäminen on sopivaa puuhaa niin aikuisille kuin lapsillekin – aiemmat 3D-kynät ovat olleet suurikokoisia, mutta uusin versio kynästä mahtuu pieneenkin käteen mukavasti.
– Ensimmäinen yritys onnistuu kuitenkin harvalla, sen verran vaikeaa piirtäminen on. Kärsivällisyyttä tarvitaan, Eskola kertoo.
Luentoja ja leikkimielisyyttä
TEKin alueasiamies Mia Adolfsson on ollut mukana suunnittelemassa Tekniikan päivien ohjelmaa. Hän kertoo, että työpajat on valittu sillä perusteella, että niistä löytyy puuhaa eri kohderyhmille. Ehkä tärkein kohderyhmä päivillä ovat kuitenkin opiskelijat, ovathan korkeakoulut ja yliopistot Tekniikan Akatemia TAF:in mukana järjestämässä tapahtumaa.
– Työpajat kiinnostavat kyllä erityisesti lapsia, ja hyvät puhujat sitten opiskelijoita ja muita aikuisia. Tämähän on lapsiperheille mahtava järjestely: toinen vanhemmista voi mennä luennolle, ja toinen kiertää työpajoja lasten kanssa, Adolfsson kehuu.
Luennot ovat tosiaan vetäneet väkeä hyvin – huippupuhujat Esko Valtaoja ja lentävistä roboteista luennoinut Mark Müller vetivät salit täyteen. Mutta leikkimielistä tekniikan ystävää, kuten Valter Edgreniä, saattaa lentävä hai silti kiinnostaa enemmän.