Tuotekehityskurssilla syntyy työpaikkoja

|
Uutinen
Kuuntele

Aalto-yliopiston tuotekehityskurssi tunnetaan todellisten ongelmien ratkaisemisesta. Tämän vuoden valmiita tuotoksia esiteltiin perjantaina kaikille uteliaille.

Aalto-yliopiston tuotekehityskurssilla on tavoitteena ratkaista ongelmia. Iso osa ongelmista tulee suoraan yrityksiltä, ja opiskelijoiden tehtävänä on kehittää ratkaisun prototyyppi. Noin kymmenhenkisten, monitieteellisten opiskelijatiimien tehtävänä oli luoda toimivia, käytännöllisiä ja miellyttäviä ratkaisuita.  Kurssin satoa esiteltiin yleisölle jokakeväisessä tapahtumassa perjantaina 19.5.Yhdellä osastoista näkyi tuttuja harmaita kivimateriaaleja hienosti valaistuna – ja takkavalmistaja Tulikiven logot. Tulta ei näy missään.

Ongelma: Tulikivi oli huomannut, että yhä useampi asiakas piti puunpolttoa ympäristölle haitallisena.

Fabio Faccin osallistui projektiin, jossa kehiteltiin takalle vaihtoehtoisia sisustuselementtejä.

Opiskelijatiimi teki markkinatutkimusta parin kuukauden ajan ja mietti Tulikivelle uusia tuotteita, jotka tavoittaisivat myös puiden polttoa vieroksuvat asiakkaat.

– Professorit kannustivat meitä olemaan hulluja suunnitelmissamme, kertoo Fabio Faccin suunnitteluprosessista.

Tuloksena on muutama erilainen seinäkoriste, joita voi lämmittää ja vaihtaa niiden valaistuksen väriä sovelluksen kautta. Toki lämmittäminenkään ei ole pakollista, joten vuolukivestä voi nauttia myös kylmänä.

Haluan luoda söpöjä asioita

Kansainvälisyys vahvasti läsnä

Opiskelijat kertoivat oppineensa projekteja tehdessään paljon tiimityöstä. Lisää työelämän vastaavuutta oli haettu liittämällä jokaiseen tiimiin jäseniä ulkomaisista yliopistoista. Nämä jäsenet siis osallistuivat projekteihin etänä vaikkapa Brasiliasta, Puolasta tai Portugalista.

Pesulayhtiö Lindströmin toimeksiantoa toteuttaneen tiimin Olavi Haapala kertoi, että yhteistyötä Puolassa olevien opiskelijoiden kanssa helpotti Lindströmin globaali toiminta.

– Kävimme tekemässä haastatteluita myös Puolassa.

Lindströmin ongelma ei ollut yhtä konkreettinen kuin monilla muilla. Haapalan mukaan Lindström oli tehnyt asioita samalla tavalla 20 vuotta. Siksi yhtiö halusi uudistua.

Lindströmin yhtenä liiketoimintana on toimittaa tehtaille puhtaita työvaatteita likaisten tilalle. Opiskelijatiimi alkoi miettiä ratkaisua, jossa uudet puhtaat työvaatteet tulisivat työntekijöille mahdollisimman kätevästi.

Janne Pärssinen esittelee, miten puhtaat työvaatteet hoidetaan sujuvasti suoraan työntekijän yläkaappiin.


Lopputuloksena on järjestelmä, jossa Lindström toimittaa puhtaat vaatteet suoraan työntekijän yläkaappiin. Lisäksi tiimi kehitti sovelluksen, joka muistuttaa työntekijää likaisten vaatteiden jättämisestä ja jolla työntekijä voi ilmoittaa rikkoutuneista vaatteista suoraan Lindströmille.

Tavoitteena nättiä ja toimivaa

ABB:lle ratkaisua kehittäneessä opiskelijatiimissä työskennelleelle suunnittelija Rita Diasille projekti opetti insinöörien kanssa työskentelyä ja teknisten rajoitteiden ymmärtämistä.

– Omassa koulussani suunnittelemme usein niin, että meillä ei ole teknisiä rajoitteita, portugalilaisessa mediataiteeseen ja suunnitteluun erikoistuneessa ESMADissa opiskeleva Dias kertoi.

Vaikka monet opiskelijatiimit kertoivatkin etätiimien kanssa työskentelyn olleen välillä haasteellista, he kokivat sen hyödylliseksi, koska työelämässäkin tiimien jäsenet saattavat sijaita ympäri maailmaa.

Suunnittelija Rita Diasille projekti opetti insinöörien kanssa työskentelyä ja teknisten rajoitteiden ymmärtämistä.


Monitieteellisyys on yksi tuotekehityskurssin olennaisia lähtökohtia. Monessa tiimissä näkyikin, kuinka ratkaisuita ei ole etsitty vain tekninen ratkaisu mielessä, vaan sovellukset, esitteet ja tuotteiden ulkoasu oli hiottu myös ulkoasua myöten.

– Haluan luoda söpöjä asioita, Dias kertoi.

Kurssi luo työpaikkoja ja yrityksiä

Kurssin ansiosta moni yritys saa vähintäänkin ideoita ongelmien ratkaisemiseen. Joskus ongelma voi olla niin monimutkainen, että se ei täysin ratkea kurssin aikana.

Näin kävi tällä kertaa torninosturinkuljettajia välittävän Trenoxin projektissa. Opiskelijoiden oli tarkoitus löytää keino automatisoida nosturin toimintaa. Ideana oli, että nosturille annettaisiin vain tehtävä ja kone hoitaisi sen turvallisesti.

Nosturin operoiminen on kuitenkin sen verran tarkkaa puuhaa – esimerkiksi heilunnan hallitseminen on vaikeaa – että projektin aikana onnistuttiin vasta raaputtamaan pintaa.

Yhdeksänhenkisen tiimin neljälle jäsenelle projekti ei kuitenkaan pääty.

– Tämä kurssi luo työpaikkoja tyhjästä. Neljä meistä palkattiin jatkamaan tämän projektin parissa. Maanantaina on ensimmäinen työpäivä, Pekka Silen kertoo.

– Tämä on oikeasti se tapa, millä insinöörejä pitäisi työllistää. Jos ei ole opiskeluaikana saanut mitään yritysyhteyksiä, niin silloin jää ihan tyhjän päälle, kun valmistuu.

Tuotekehityskurssilla on voinut ratkaista myös opiskelijoiden itse havaitsemia ongelmia. Tämä lähestymistapa on kannustanut opiskelijoita perustamaan yrityksiä, joista osa on hyvässä kasvuvaiheessa ja palkkaa uusia ihmisiä.

Lue myös: Tuotekehityksen aallonharjallla