Tuomas Tukeva ryhtyi yrittäjäksi yritysostolla

|
Uutinen
Kuuntele

Yli 50 000 eläkeikää lähestyvää yrittäjää pohtii yrityksensä myymistä tulevina vuosina. Yrityspörssi-kauppapaikka auttaa yritysostoissa ja -myynneissä.

Konetekniikan diplomi-insinööri Tuomas Tukeva toteutti unelmansa reilut kaksi vuotta sitten. Tukevasta tuli yrittäjä, kun hän osti metallin- ja puuntyöstökoneita valmistavan Koneita.com-yrityksen.

– Mietin yrittäjyyttä jo opiskeluaikoina, mutta päähäni oli iskostunut ajatus, että yritys pitää aloittaa nollasta. Ensiksi pitää kehittää jokin oma laite, jonka varaan yritys perustetaan. 

– Kun kaverini osti pienen metallikonepajan vuonna 2007, tajusin että myös ostamalla voin päästä yrittäjäksi ja hyödyntää liiketoiminta-osaamistani. 

Tukeva etsi sopivaa ostokohdetta viiden vuoden ajan, ja Koneita.com oli viidestoista yritys, johon hän tutustui perusteellisemmin. Lapualla sijaitseva konekauppa on toiminut jo 35 vuotta.

– Yritys täytti kaikki ostokriteerini. Se on vakavarainen, liiketoimintakonsepti on järkevä, ymmärrän tuotteet ja siinä on paljon kansainvälistymismahdollisuuksia.

 

Tutustu huolella yritykseen

Ennen yrittäjäksi hyppäämistä Tukeva työskenteli kymmenen vuoden ajan paperiteollisuudessa. Kansainvälisissä tehtävissä kolme viimeistä vuotta kului Unkarissa. 

Apuna yritysten kartoittamisessa hän käytti välittäjää. Potentiaalisista ostokohteista Tukeva teki itse alustavat taustakartoitukset ja kustannuslaskelmat, mutta ennen lopullista Koneita.comin ostopäätöstä hän kääntyi asiantuntijan puoleen. 

– Yrityksistä sai tunnusluvut ja tuotekuvauksen, kun allekirjoitti salassapitosopimuksen. Se mahdollisti tarkemman yrityskohtaisen analyysin.

– PricewaterhouseCoopersin Seinäjoen toimistosta löytyi hyvä tilintarkastaja, joka teki kannattavuuslaskelman ja selvitti eri rahoitus-instrumenttien käyttöä. Asiantuntijan käyttämisestä oli paljon hyötyä.

Todelliseen puntariin Tukevan haave kuitenkin laitettiin rahoitusneuvotteluissa. Alun perin hän oli miettinyt puolet pienempää ostokohdetta, mutta perusteellinen taustatyö ja hyvät tulevaisuuden suunnitelmat antoivat tarvittavaa uskottavuutta. Lopulta lainat saatiin sovittua pankin ja Finnveran kanssa. 

Tukeva laskee, että kauppaa hierottiin lopulta yhteensä viisi kuukautta. Ostohetkellä Koneita.comissa työskenteli viisi työntekijää ja liikevaihto oli reilut kaksi miljoonaa euroa.

– Työskentelin viimeisinä vuosina palkkatöissä liiketoiminnan kehitystehtävissä ja vastasin myös kokonaisesta liiketoiminta-alueesta. Tuloslaskelmat ja kehityssuunnitelmat olivat hallussa, joten pystyin rakentamaan uskottavan liiketoimintasuunnitelman.

 

Ostajan markkinat

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala näkisi mielellään enemmänkin Tukevan kaltaisia yrittäjiä, sillä tutkimusten mukaan moni yrittäjä suunnittelee eläke-päiviään.

Suomessa on jo noin 75 000 yli 54-vuotiasta yrittäjää. Suomen Yrittäjien selvitysten mukaan runsas kolmannes heistä suunnittelee myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle, mutta jatkaja on selvillä vain joka kymmenennellä yrittäjällä. 

Vastaavasti sukupolvenvaihdos on edessä joka viidennessä yrityksessä, mutta 70 prosenttia niistä tietää jo jatkajansa. Yhteensä Suomessa on 270 000 yritystä.

– Liian usein näemme tapauksia, joissa hyvä liiketoiminta kuihtuu, kun jatkajaa ei löydy. Omistajanvaihdosmarkkinat eivät toimi tällä hetkellä. Suomen Yritysvälittäjäin Liiton mukaan omistajanvaihdoksia tapahtuu vuosittain noin 2 000, kun määrän pitäisi olla kaksi ja puoli kertaan enemmän, Kujala laskee.

Kujala huomauttaa, että kansantalouden kannalta kyse ei ole aivan mitättömistä asioista. Yli 54-vuotiaiden yrittäjien yrityksissä työskentelee lähes 250 000 henkilöä.

 

Kaikki tarvittava yhdessä paikassa

Suomen Yrittäjät auttaa yrityskauppojen syntyä muun muassa verkossa toimivan Yrityspörssin avulla. Pk-yrityksille suunnatun palvelun tavoitteena on tuoda kaikki yritysten ostoa ja myyntiä suunnittelevat tahot yhteen paikkaan. 

Kauppapaikan lisäksi sivuilta löytyy tietoa yrityskaupasta sekä kattava lista asiantuntijapalveluita tarjoavista yrittäjistä. Kujalan mukaan pörssissä on kuukausittain yli 20 000 vierailua, ja tällä hetkellä sieltä löytyy yli 300 myynti-ilmoitusta. 

– Suomessa tarvitaan nyt ennen kaikkea ostajia eli uusia yrittäjiä tai toimintaansa laajentavia yrityksiä. Tarvitsemme myös enemmän myyntikuntoisia yrityksiä.

 

Myyjä auttoi alkuun

Vaikka Tuomas Tukeva valmistautui huolella yrittäjyyteen, alku ei ole ollut helppo. Talouden näkymät näyttivät huomattavasti valoisimmilta vuoden 2012 lopulla.

– Muistan elävästi sen tunteen, kun jouduin ensimmäistä kertaa perimään asiakkaiden maksamattomia laskuja. Asiakkaiden rästit tuntuvat aivan erilaiselta mahanpohjassa kuin palkkatöissä ollessa, vaikka summat ovat paljon pienempiä.

– On tärkeää, että myös perhepiiri sitoutuu yrittäjyyteen. Vaikka puolisolla olisikin oma ura, tulee yrittämisestä osa koko perheen arkea. Työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy, ja myös taloudellinen riski saattaa realisoitua.

Toisaalta monelta karikolta on vältytty, sillä kaikkea ei ole tarvinnut aloittaa alusta. Yrityksellä on ollut oma jalansijansa markkinoilla ja sen brändi tunnetaan. Myös vanha omistaja Heikki Kulju on ollut tavanomainen näky vanhalla työpaikallaan.

– Meistä on tullut Heikin kanssa hyvät ystävät. Hän on ollut selkäranka, johon pystyy luottamaan. Lisäksi yrityksessä jatkaneet työntekijät ovat olleet iso pelastus, Tukeva kiittelee. 

Yrityspörssi

Yrityspörssi on Suomen Yrittäjien verkkopalvelu, joka yhdistää yritysten ostajat ja myyjät. Palvelusta löydät myös tietoa yritysostoista ja yrityskauppa-asiantuntijoista.

www.yritysporssi.fi.

TEK on myös yrittäjää varten

Yrittäjän palvelutarjotin

Yrittäjyyteen liittyvää tietoa kätevästi yhdessä paikassa.
www.tek.fi/palvelutarjotin

Apua lakikysymyksiin

Fondian VirtuaaliLakimies-palvelu tarjoaa lakitietoa liiketoiminnan hoitamisen tueksi. TEKin lakimiehet neuvovat yrittäjiä työoikeudellisissa kysymyksissä. 
www.tek.fi/virtuaalilakimies

TEKin Yrittäjäklubi

Verkostoitumista, ajankohtaista tietoa ja keskustelua blogissa ja sosiaalisen median kanavissa.
www.tek.fi/yrittajaklubi

Verkostoitumistapahtumat

TEK järjestää yhdessä Suomen Ekonomien kanssa vuosittain Valtakunnalliset Teknologiayrittäjyyspäivät ja Ilo irti yrittäjyydestä -tapahtuman.

Tietopaketti sivutoimisesta yrittäjyydestä

www.tek.fi/yrittajyys/sivutoiminen-yrittajyys

ProHowsta apua yritysostoon

ProHow-verkostosta saat apua muun muassa yritysostoihin.
prohow.tek.fi

Mentorointi

Mentorointitoimintaa on tarkoitus jatkaa vuonna 2015, jos halukkaita löytyy tarpeeksi. Lisätietoa: asiamies Martti Kivioja, martti.kivioja@tek.fi
 

Lisää TEKin yrittäjyystoiminnasta: www.tek.fi/yrittajyys