Jussi Kajala kasvokuvassa, taustalla sinikeltainen maalaus.
Tämän vuoden TuKoKe-finalisteja Jussi Kajala kannustaa: Seuratkaa unelmianne, pitäkää huolta itsestänne ja uskaltakaa yrittää.

TuKoKe vei Jussi Kajalan Wieniin – finaalipaikka oli tiedeinnostuksen tulos

|
Uutinen
Kuuntele

Yrittäjä Jussi Kajala sai tiedekipinän fysiikan opettajaltaan.

Jussi Kajala osallistui TuKoKe-kilpailuun 2000-luvun alussa. Hän opiskeli tuolloin Kuopion Lyseon lukiossa kansainvälisellä IB-linjalla. Kajala tutki kilpailutyössään soiden ojituksen vaikutusta kasvihuonepäästöjen muutokseen. Hän teki työnsä yksin, mutta sai tukea Kuopion yliopiston (nykyään Itä-Suomen yliopisto) kasvihuonekaasuja tutkivalta ryhmältä.

– Sain käyttää heidän laboratoriolaitteitaan. He myös näyttivät minulle sopivan tutkimuskohteen eli alueen Kuopiosta, jossa ojitettu ja luonnontilainen suo ovat vierekkäin, Kajala muistelee.

Kajala menestyi TuKoKessa ja hänet valittiin Lauri Kauppilan kanssa Suomen edustajiksi EU:n nuorten tiedekisaan. Kauppila voitti kilpailun. Kajala on tyytyväinen kokemukseen:

– Olin kisavuonna 2002 armeijassa. Matka Wieniin EUCYS-kisaan oli mukava tuulahdus tiedeyhteisön pariin.

Matka Wieniin oli mukava tuulahdus tiedeyhteisön pariin.
- Jussi Kajala

Kilpailujen parhaana antina Jussi Kajala pitää yhteisöllisyyttä ja vertaisverkostoa. Hän kuvailee itseään ulospäinsuuntautuneeksi ja kertoo nauttivansa ihmisten tapaamisesta.

Kajala kertoo, että TuKoKe oli enemmänkin tiedeinnostuksen tulos, kuin virike tieteen pariin. Suurin vaikutus tiedeinnostukseen on Kajalan mukaan ollut hänen fysiikan opettajallaan, Kuopion Lyseon lukiossa edelleen opettavalla Antti Savinaisella.

Lukion jälkeen Kajala jatkoi opintoja Teknillisessä korkeakoulussa Espoossa. Hän väitteli Aalto-yliopistosta teknillisen fysiikan laitokselta vuonna 2011 ja työskenteli tutkijana.

Asiat ovat muuttuneet sitten 2000-luvun alun, kun Kajala työsti TuKoKe-tutkimustaan.

– Nyt ilmastonmuutoksen tutkimus on saanut julkisuutta ja päässyt päivänpolitiikkaan. On surullista, että tähän vaiheeseen pääsy kesti näin pitkään.

Nykyään Kajala toimii 3DBear-yrityksen toimitusjohtajana. Seitsemän vuotta yrittäjänä on ollut melkoinen vuoristoratamatka, mutta nyt suunta on kasvuun. Yrityksen päätoiminto on kehittää virtuaalisia oppimisympäristöjä erityisesti suomalaisille ammattikouluille ja yrityksille.

Lue myös: TuKoKe avasi futuristi Perttu Pölösen silmät – ”Oli siistiä nähdä, etten ollut outolintu”

110 lasta ja nuorta saapuu TuKoKe-finaaliin

TuKoKe on tiede-, teknologia- ja keksintökilpailu, joka on avoin 4–20-vuotiaille. Tekniikan akateemiset TEK ja Kehittämiskeskus Opinkirjo ovat järjestäneet kilpailun vuosittain jo vuodesta 1992.

Yhteensä 287 lasta ja nuorta innostui ilmoittautumaan tämän vuoden Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailuun eli TuKoKeen. Kilpailutöitä on yhteensä 156, koska työn on voinut tehdä yksin tai ryhmässä.

Asiantuntijat yliopistoista ja tutkimuslaitoksista sekä kilpailun esiraati arvioivat kilpailutyöt helmi–maaliskuun aikana. Jokaisen työn tekijät saavat kirjallisen arvion työstään.

Esiraati kutsui 36 työtä ja niiden 110 tekijää kilpailun lopputapahtumaan, joka on 5.–6.4. Otaniemen lukiossa Espoossa. 

Lue lisää ja katso lista TuKoKen lopputapahtumaan valituista töistä sarjoittain.

Kaikki kiinnostuneet voivat tutustua finalisteihin 5.4. avautuvassa virtuaalisessa näyttelyssä osoitteessa www.tukoke.fi. Näyttely on auki koko kesän 31.9. saakka. Yleisö voi äänestää suosikkityötään 5.4.–12.4. TuKoKen Facebook-sivulla.

Kevään 2024 kilpailun ilmoittautuminen aukeaa 1.9.2023.

Katso viime vuoden TuKoKe-lopputapahtuman tunnelmakooste YouTubessa.

Avainsanat: