TuKoKe innostaa lapsia ja nuoria tieteen pariin

|
Uutinen
Kuuntele

Tutki-Kokeile-Kehitä ja STEK Sähkökisa 2019 huipentuvat lopputapahtumaan Aalto Design Factoryssa 5.4.2019. Kilpailujen tärkein tavoite on innostaa lapsia ja nuoria tiede- ja teknologiaharrastukseen.

Tutki-Kokeile-Kehitä (TuKoKe) tapahtuma on kannustanut tutkimaan ja kehittämään jo 40 vuotta. Suomen pitkäaikaisin lapsille ja nuorille suunnattu tiede- ja teknologiatapahtuma TuKoKe järjestettiin ensimmäistä kertaa 1979. Kilpailua käydään neljässä sarjassa, jotka on jaettu iän perusteella. Sarjat ovat alku- ja esiopetus, peruskoulu, toinen aste sekä Y sarja. Kilpailu on avoin kaikille alle 21-vuotiaille lapsille ja nuorille. Osallistua voi tutkimuksella, projektilla tai keksinnöllä.

Vuodesta 1996 TuKoKe-tapahtumaa ja kilpailua järjestänyt Tuula Pihlajamaa on huomannut, että lasten ja nuorten valmiudet tarttua ja työstää heitä askarruttavia asioita ovat selkeästi parantuneet tapahtuman alkuvuosiin verrattuna.

– Valmiuksista saadaan kiittää koulujemme perusopetusta ja nuorten tekemistä tukevia ohjaajia, kertoo TEKissä asiantuntijana työskentelevä Tuula. 

Tutkiminen ei ole pelkkää puuhastelua, vaan se vaatii kunnolla suunnitelmallisuutta ja keskittymistä. Vuodesta 2005 kilpailun järjestämisessä mukana ollut Merike Kesler Kehittämiskeskus Opinkirjosta muistelee kysyneensä ykkösluokkalaisilta projektin haastavinta osaa, johon oli saanut vastaukseksi ”No se TUTKIMINEN tietysti!”.

– Tutkimiseen täytyy uskaltaa ryhtyä ja arvostan jokaista työtä hyvin paljon, Merike kertoo.

Maailma monimuotoistuu. Tällaisen kilpailun järjestäminen vuonna 2019 on tärkeää, sillä myös osaamisen kirjo on monimuotoinen. 

– TuKoKe-töissä lapsi ja nuori harjoittelee yksityiskohdan viimeistelyn sijaan laajemman kokonaisuuden hallintaa, Tuula kertoo.

Lasten ja nuorten innostaminen ja motivoiminen ei häviä mihinkään.

– Aikuiset eivät voi ulkoistaa innostamista itseltään. Sitä tarvitaan mielestäni nyt vielä enemmän, kuin vuosia sitten. TuKoKe on monelle mahdollisuus näyttää mitä osaa, Merike huomauttaa.

TuKoKe on monelle mahdollisuus näyttää mitä osaa.

Kilpailu kehittyy joka vuosi, vaikka päälinjat ovatkin pysyneet samoina. Tänä vuonna nähdään hyvin paljon erilaisia töitä.

– Tänä vuonna kilpailuun tuli aiempia vuosia runsaammin matematiikan töitä, jotka olivat erittäin laadukkaita, pohtii Tuula.

TuKoKen juhlavuoden teema on vapaaehtoisuus. Monet vapaaehtoiset aikuiset tukevat nuoria työn tekemisessä ja jopa mahdollistavat niiden toteuttamisen välineiden, tarvikkeiden ja työskentelytilojen avulla. Tuula kertoo, että vapaaehtoisten osallistumisen avulla saadaan siirrettyä hyvää inhimillistä välittämisen perintöä lapsille ja nuorille. Vapaaehtoisella työllä voidaan osoittaa, että nuorten tekemisellä on merkitystä ja he ovat merkittäviä toimijoita yhteisen tulevaisuutemme kannalta. Vapaaehtoisia tapahtumaan ei ole vaikea löytää.

– Uskon, että kaikki mukana olevat kokevat tämän työn merkitykselliseksi, koska hyvin moni on mukana jo useita vuosia. Jos kerran on mukaan lähtenyt, on seuraavana vuonna vaikea tästä mukavasta projektista kieltäytyä, iloitsee Merike.

TuKoKen ja STEK Sähkökisan palkintojenjakotilaisuus alkaa 5.4. klo 14. Lopputapahtuma on kutsuvierastilaisuus, mutta palkintojenjakoa voi seurata suoran striimin kautta osoitteessa: www.tukoke.fi Tuomariston puheenjohtajina toimivat professori Ilkka Tittonen Aalto-yliopistosta, johtava neuvontainsinööri Olli-Pekka Sievänen Patentti- ja rekisterihallituksesta ja museotohtori Marianna Karttunen Tekniikan museosta. TuKoKen neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii Aalto-yliopiston professori Kalevi Ekman.

  • Haluatko tukea lasten ja nuorten tiedekasvatusta? Lahjoita Tutki-Kokeile-Kehitä -stipendirahastoon. Kaikki kerätyt varat käytetään oppilasstipendeihin. Lue lisää.