TTY:llä tuotiin äly parkkijärjestelmään

|
Uutinen
Kuuntele

Tampereen teknillisellä yliopistolla kaikki vanhat sähkötolpat korvattiin älytolpilla, joissa onnistuu myös sähköautojen lataus.

Vanhat 1970-luvun sähkötolpat saivat väistyä, kun TTY:n koko parkkijärjestelmä tehtiin toisella tavalla. 540 tolppaa korvattiin älytolpilla, joista pystyy lataamaan myös sähköautoa.

Uudistuksen toteuttaneen IGL-technologiesin Antti Hiekkanen kertoo, että yrityksen eTolppien kantava idea on sähkönkulutuksen vähentäminen. Autoa esimerkiksi lämmitetään vain, jos ulkolämpötila on alle viisi astetta.

TTY:llä ei pelkästään vaihdettu lataustolppia, vaan uudistettiin koko varausjärjestelmä. Syynä oli vanhan järjestelmän vaivalloisuus. TTY:llä siirryttiin viime elokuussa maksullisiin parkkipaikkoihin. Vuoden verran autoissa piti pitää esillä parkkilupalappuja ja pysäköintilupamaksuja karhuttiin käsityönä.

– Se oli hyvinkin vaivalloista meille, TTY:n tilapalveluassistentti Antti Salminen kertoo.

Syntyi idea sähköisestä varausjärjestelmästä. Karttatiedot tulevat Googlen karttapalvelusta ja käyttäjä voi itse varata nettipalvelusta haluamansa parkkiruudun haluamallaan palvelulla.

Esimerkiksi parkkitalon paikka tai sähköauton paikka maksaa enemmän. Lisäksi opiskelijoilla ja henkilökunnalla on omat hintansa.

 

Valvonta hoituu älylaseilla

Kun TTY:n uudistus oli lähtenyt käyntiin, huomattiin vielä yksi kehityskohde. Kaupungin pysäköinninvalvojien vastuulla oli tarkistaa, että autot oli pysäköity paikoille, joihin ne oli lupa parkkeerata. Valvonta oli kuitenkin hankalaa ja hidasta, koska aina piti käydä tarkastamassa onko autossa asianmukainen lupalappu. Tämä vei runsaasti aikaa, koska parkkipaikkoja oli noin 1 500.

Nyt pysäköinninvalvontaan on apuväline. Pysäköinninvalvoja voi Googlen älylasien tai tabletin kameran avulla tarkistaa, millainen lupa kullakin pysäköidyllä autolla on.

Salmisen mielestä uudistus on onnistunut yllättävän sutjakasti. Ihmiset ovat osanneet käyttää varausjärjestelmää hyvin ja kaupunki on ollut tyytyväinen valvontajärjestelmään.

Salminen on huomannut, että pysäköinninvalvojat ovat halunneet testata innokkaasti TTY:n järjestelmää valvomalla pysäköintiä ahkerasti.

– Meillä ei ole kaupungilta valituksia, mutta sakkojen osalta on. Ihmiset ovat esimerkiksi epähuomiossa kirjoittaneet vääriä rekisterinumeroja järjestelmään.