Tieteen resurssit huolena – järjestöiltä yli 400 000 euron lahjoitukset Aalto-yliopistolle

|
Uutinen
Kuuntele

Tänä vuonna 120 vuotta täyttänyt Tekniikan akateemiset TEK on hiljaisena mielenosoituksena yliopistojen resurssileikkauksille lahjoittanut juhlavuotensa aikana yhteensä miljoona euroa suomalaisille yliopistoille.

TEKin juhlvuoden lahjoituksista viimeinen, 380 000 euroa, luovutettiin tänään Aalto-yliopistolle järjestön 120-vuotistapahtumassa Otaniemessä. Myös TEKin ruotsinkielinen sisarjärjestö Tekniska Föreningen i Finland (TFiF) teki lahjoituksen Aalto-yliopistolle, 34 000 euroa; järjestöiltä yhteensä siis 414.000 euroa.

TEKin lahjoitukset on jaettu yliopistoille tekniikan alalta valmistuneiden sekä matemaattis-luonnontieteellisistä opinnoista valmistuttuaan tekniikan alalle suuntautuneiden lukumäärien suhteessa. Lahjoitukset on tehty sijoitetusta pääomasta, joten ne eivät vaikuta järjestön jäsenmaksuun.

Valtio on luvannut pääomittaa varatun määrärahan rajoissa yliopistoja jopa kolminkertaisesti suhteessa niiden vuoden 2017 loppuun mennessä hankimaan yksityiseen rahoituksen, joten TEKin tämän vuoden lahjoitukset voivat merkitä enimmillään 4 miljoonan euron lisärahaa tekniikan yliopistoille.

– Toivomme, että lahjoituksemme kannustaa myös muita maamme tekniikan ja tieteen osaamisen tasosta huolta kantavia vastaaviin mielenosoituksiin, sanoi TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.

Lahjoituksen vastaanottanut Aalto-yliopiston provosti Ilkka Niemelä painotti, että panostus osaamiseen on keskeinen investointi Suomen tulevaisuuteen, innovaatioihin ja kilpailukykyyn.

– TEK on juhlavuotensa teeman mukaisesti tehnyt huomattavan investoinnin tekniikan alan tutkimukseen ja koulutukseen. Aalto-yliopisto on erittäin kiitollinen lahjoituksesta, joka tukee merkittävästi tavoitteitamme rakentaa vahvaa innovaatioympäristöä ja kouluttaa uusia osaajia – muutoksen tekijöitä – viemään yhteiskuntaamme kohti parempaa tulevaisuutta, Niemelä sanoi.

Niemelä kiitteli myös pian päätökseen tulevaa TEKin verkkokampanjaa 120 tekniikan osaajaa.

– Se on hieno katsaus tekniikan alan laajaan vaikutukseenyhteiskunnassamme. Uskon sen kannustavan nuoria tekniikan ammattilaisia rohkeuteen urallaan.