Tiedekilpailut innostavat tutkimaan

|
Uutinen
Kuuntele

Suomalaiset ovat menestyneet viime vuosina EU:n Young Scientist -tiedekilpailussa. Nuorten tutkijanalkujen innostus tarttuu myös opettajaan, korostaa biologian opettaja Marjo Petäjäaho.

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun biologian opettaja Marjo Petäjäaho muistaa vielä elävästi syyskuisen viikon Puolassa. Hän osallistui yhdessä entisen oppilaansa Maura Keren kanssa EU:n Young Scientist -kilpailuun (The European Union Contest for Young Scientist). Varsovassa järjestettyyn kilpailuun osallistui yli sata 14–20-vuotiasta nuorta lähes 40:stä maasta.

– Jokaisella pisteellä osallistuja kertoi työstään silmät säkenöiden. Kukin oli laittanut itsensä likoon: tämä on tärkeää minulle, tämän haluan sinun kanssasi jakaa nyt. Osallistujan innostus tarttuu katsojaan, Petäjäaho muistelee.

Myös osallistujien osaaminen teki vaikutuksen. Töiden joukosta löytyi muun muassa ehdotus, miten valmistetaan edullinen raajaproteesi 3D-tulostimen avulla. Kemian töissä puolestaan vilahti jokaisen pyykkääjän unelma: itse puhdistuva päällyste. Matematiikassa oli tarjolla muodonmuutoksia geometrisella rengasmallilla, kun taas fysiikassa mikroskoopin aluslasit oli saatu laulamaan.

– Oppilaille ehdottomasti parasta antia on samoista asioista kiinnostuneiden nuorten kohtaaminen, yhdessä tekeminen ja omien kokemusten jakaminen. Kilpailussa oppilaat saavat kokeilla omien siipiensä kantamista koulun ulkopuolella, Petäjäaho summaa

– Opettajat taas voivat nähdä, millaisia tukiverkkoja eri Euroopan maat tarjoavat nuorten motivoituneiden oppilaiden tueksi, hän jatkaa.

Nuorikin voi keksiä uutta

Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun abiturientti Maura Kere pääsi Suomen edustajaksi EU:n tiedekilpailuun voittamalla lukiolaisten sarjan huhtikuussa järjestetyssä Tutki-Kokeile-Kehitä -tiedekilpailussa. Tämän kotimaisen kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan akateemiset TEK.

Kere tutki kilpailutyössään kofeiinin vaikutusta ihmisen aivoihin. Hän muun muassa tarkasteli, miten esimerkiksi kahvissa tai energiajuomissa oleva kofeiini vaikuttaa kuuden valitun geenin ilmentymiseen neuroblastoomasolulinjassa.

Kere sai työstään erikoispalkinnon ja pääsi kuukauden harjoittelujaksolle Varsovan yliopiston biologian laboratorioihin.

– Makeinta oli, että nuoret olivat tehneet todella ammattimaisia töitä ihan itse. Kaikki olivat tuoneet töissään hyvin esiin oman kiinnostuksen kohteensa. Tieteen ja teknologian kehitys ei ole nuorien ulottumattomissa, vaan myös nuori voi löytää ja keksiä jotain uutta, Kere korostaa.

Urasuunnitelmat vahvistuivat

Sekä Petäjäaho että Kere kannustavat osallistumaan avoimin mielin lasten ja nuorten tiedekilpailuihin.

– Meidän opettajien tulee innostaa oppilaita etsimään vastauksia tutkimalla. Aiheet löytyvät varmasti ihan läheltä arjesta: Vaikka millainen deodorantti kestää parhaiten päivän aikana? Miksi tänä vuonna on niin vähän perhosia? Miksi lasi särkyy tietynlaisella lattialla ja kestää toisella, Petäjäaho havainnollistaa.

Kere on haaveilut lääkärin urasta jo lapsesta asti ja aikoo pyrkiä tammikuussa opiskelemaan lääketiedettä Tukholmaan. Tällä hetkellä hän opiskelee  kemian-, bio- ja materiaalitekniikkaa Aalto-yliopistossa. Tiedekilpailuun osallistuminen on vahvistanut urasuunnitelmia.

– Young Scientist -kilpailu auttoi ymmärtämään, että haluan tutkia myös tulevaisuudessa, Kere paljastaa.

Tutki-kokeile-kehitä -kilpailu
  • Tutki-kokeile-kehitä -kilpailu järjestetään vuosittain. Kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjon ja Tekniikan akateemiset TEK.
  • Seuraava mahdollisuus päästä mukaan  on lähettää raportti kilpailuun 1.2.2015 mennessä.
  • Kilpailussa on kolme sarjaa: sarja I ( 6–8-vuotiaille), sarja II (9–15-vuotiaille) ja sarja III (16–20-vuotiaille).
  • Kilpailussa jaetaan palkintoina rahastipendejä. Lisäksi jaetaan sponsoreiden erityispalkintoja ja ohjaajapalkintoja. Kilpailun perusteella valitaan Suomen edustajat Euroopan unionin Young Scientists (EUCYS) -kilpailuun Milanoon 2015 sekä Yhdysvalloissa Pittsburghissa järjestettävään Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) -tiede- ja teknologiakilpailuun.

Lisätietoa kilpailusta



Helsinkiläinen Maura Kere (keskellä) osallistui EU:n Young Scientist -tiedekilpailuun yhdessä opettajansa Marjo Petäjäahon (oik.) kanssa.