Tiedekilpailu kokoaa nuoret osaajat Kumpulaan

|
Uutinen
Kuuntele

Tutki-Kokeile-Kehitä 2015 -kilpailun finaali järjestetään perjantaina 27.3. Kumpulan tiedekampuksella Physicumissa.

Suomen pitkäaikaisin lapsille ja nuorille suunnattu tiede- ja teknologiakilpailu viettää 35. juhlavuottaan. Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailu on kannustanut tieteen ja teknologian pariin jo vuodesta 1979. Kilpailu on avoin kaikille alle 21-vuotiaille.

Kilpailuun saapui tänä vuonna ennätysmäärä, peräti 80 osallistuvaa työtä. Niitä on ollut tekemässä reilut 200 lasta ja nuorta. Töiden määrä on suurin 20 vuoteen.

Vuoden 2015 finaali järjestetään perjantaina 27.3. Kumpulan tiedekampuksella Physicumissa. Kilpailevat työt ovat esillä klo 10–16 ja palkinnot jaetaan klo 14 luentosalissa D101. Palkitut työt ovat esillä Tekniikan museossa alkukesällä.

Lepakko-simulaatio ja opetuskoodi

Finaalissa kilpailee 31 työtä kolmessa eri sarjassa. Alku- ja esiopetuksen sarjassa on tutkittu muun muassa koiran koulutusta ja kivien ominaisuuksia. Peruskoululaisten sarjassa töiden aiheita ovat esimerkiksi syyt naurun syntymiseen ja wlan-reitittimen vaikutus huonekasveihin. Lukiolaisten sarjassa kilpailevat muun muassa simulaatiomalli saalistavasta lepakosta sekä opetuskäyttöön suunnattu ohjelmointikieli.

Kaikki finaalityöt palkitaan 200–2000 euron suuruisilla stipendeillä. Lisäksi jaetaan erikoispalkintoja sponsorirahoituksesta.

Opettajien merkitys on suuri

Kilpailussa palkitaan myös töiden ohjaajia.

– Opettajilla on suuri merkitys lasten ja nuorten ohjaajina. Kilpailutöiden määrän kasvu onkin pitkälti heidän ansiotaan. Moni opettaja on tänä vuonna ohjannut useamman työn yhden sijaan, kilpailun järjestäjä Merike Kesler Kehittämiskeskus Opinkirjosta sanoo.

– Toivomme, että entistä useampi opettaja hyödyntäisi tutkimuksen tekemistä omassa opetuksessaan sekä erityisesti uusissa opetussuunnitelmissa monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa, kilpailun järjestäjä Tuula Pihlajamaa Tekniikan akateemiset TEKistä lisää.

Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun järjestävät vuosittain Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan akateemiset TEK. Lisäksi kilpailulla on lukuisia yhteistyökumppaneita. Finaali järjestetään yhteistyössä LUMA Suomen kanssa.

 

Avainsanat: