Teollisuuden palkansaajat TP: Vahvat työelämän oikeudet ovat päämäärä, eivät ongelma

|
Uutinen
Kuuntele

Teollisuuden palkansaajien (TP) mukaan Suomen viiteryhmä kilpailukykyvertailuissa on oikea. TP otti asiaan kantaa Kunnon työn päivänä 7.10.

-  Julkisen keskustelun näkökulma kansainväliseen kilpailukykyyn ja työelämän oikeuksiin on vinoutunut, Teollisuuden palkansaajien (TP) puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tänään vietettävänä Kunnon työn päivänä.
 
– Ei ongelma ole se, että kohtelemme Suomessa ja parissa kymmenessä muussa maassa työntekijöitä säädyllisesti, vaan se, että suuressa osassa maailmaa ihmisarvoa poljetaan säälimättä.
 
TP:n mukaan on hyvin tarkoitushakuista tehdä kansainvälisistä kilpailukykyvertailusta johtopäätös, jonka mukaan suomalaista työmarkkinajärjestelmää tulisi radikaalisti muuttaa. Esimerkiksi viime viikolla julkaistussa Maailman talousfoorumin vertailussa Suomi sijoittui kokonaistarkastelussa maailman kahdeksanneksi kilpailukykyisimmäksi maaksi. Työmarkkinoiden tehokkuudessa Suomi sijoittui muun muassa Saksan edelle.
 
– Yhdessä uudistamiseen tulee tietysti aina olla valmis. Meidän tulee elää ajassa ja kyetä parantamaan järjestelmäämme. Samalla täytyy muistaa, että esimerkiksi palkanmuodostuksen joustavuudessa olemme täysin oikeassa viiteryhmässä: Itävallan, Saksan ja Ruotsin hyvässä seurassa, varapuheenjohtaja Pertti Porokari toteaa.
 
– Meillä ei ole mitään syytä tavoitella Viron, Latvian, Ugandan, Arabiemiraattien tai Hongkongin ja Singaporen työmarkkinamalleja, vaan päinvastoin tukea näitä maita luomaan järjestelmiä, jotka huomioisivat myös niissä asuvien tavallisten ihmisten tarpeet nykyistä paremmin.
 
Maailmanpankki kertoi maanantaina arvioivansa enää alle kymmenen prosentin maailman väestöstä elävän äärimmäisessä köyhyydessä tämän vuoden lopussa. Myönteisen kehityksen taustalla se näkee kehittyvien maiden talouskasvun rinnalla erityisesti lisääntyneet investoinnit koulutukseen, terveyteen ja sosiaalisiin turvaverkkoihin.
 
– Muutosta ei voi pitää kylmän kapitalismin menestystarina – päinvastoin. Se osoittaa, että emme tarvitse lisää vahvan valtaa, vaan sitä murtavaa oikeudenmukaisuutta ja keskinäistä solidaarisuutta. Politiikkaa ja järjestelmiä, jotka avaavat ihmisille mahdollisuuden parempaan elämään, varapuheenjohtaja Marko Piirainen painottaa.
 
– Vapaan ammattiyhdistysliikkeen vahvistuminen kaikkialla maailmassa on avainasemassa, samoin tulonjaon tasaaminen toimivien verojärjestelmien kautta kitkemällä muun muassa veroparatiisikäytäntöjä.
 
 
Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta kampanjoidaan säällisen työn puolesta kuudetta kertaa samanaikaisesti eri puolilla maailmaa. Erityisenä teemana on tänä vuonna toiminta nuorten työllisyyden puolesta ja syrjäytymistä vastaan. Palkansaajajärjestöt ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK kokoontuvat tänään Helsingin Elielinaukiolle herättämään tietoisuutta siitä, että tavallinenkin nuori on vaarassa syrjäytyä, jos töitä ei ole.
 
Teollisuuden palkansaajat TP ry edustaa kahdeksaatoista jäsenliittoa ja yli 750 000 palkansaajaa kaikista kolmesta keskusjärjestöstä. TP ry tiivistää teollisuuden ja teollisuuden palvelualojen ammattiliittojen yhteistyötä jäsenten edunvalvonnassa ja suomalaisen teollisuuden puolustamisessa.